С малки уши и практически слепи, къртиците търсят своята любима

...
С малки уши и практически слепи, къртиците търсят своята любима
Коментари Харесай

Къртиците подушват миризми в стерео

С дребни уши и на практика слепи, къртиците търсят своята обичана храна - земните червеи - с носовете си. Сега ново проучване демонстрира, че тези същества откриват храната си като подушват в стерео.

Това значи, че те са способни до усещат дребни разлики в силата на миризмата с двете си ноздри.

" Стерео обонянието непосредствено оказва помощ на къртиците да откриват храна ", изяснява Упиндер Бала, невробиолог от Националния център по биологични науки в Бангалоре, Индия. " То демонстрира, че колкото повече се доближават към източника на миризмата, толкоз повече те разчитат на двойното си подушване ".

Стерео обонянието се среща постоянно при бозайниците, само че до момента не се знаеше, че то се отнася и до елементарните къртици.

За да изследва на процедура това събитие, екипът на Бала е конструирал камера с 15 хранилки, разпръснати в полукръг. Къртиците, сложени в камерата, трябвало да открият червеи, скрити в една от хранилките единствено по миризмата. Достатъчно им било да подушат единствено няколко пъти и незабавно се отправили в вярната посока.

Когато обаче едната им ноздра била запушена незабавно настъпили промени. При задръстване на лявата ноздра, къртиците всеобщо се отклонили на дясно от задачата. При задръстване на дясната пък тръгнали на ляво. Когато учените сложи тапи с кръстосана миризма сред ляво и дясно, това тотално объркало къртиците. Те просто се лутали в близост и въобще не съумели да стигнат до червея.

" Това е ясно доказателство, че обонянието им работи в стерео и промяната на тапите в ноздрите напълно обърква къртиците ", заключва Упиндер Бала.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР