С лужебният министър на външните работи Светлан Стоев представи екипа

...
С лужебният министър на външните работи Светлан Стоев представи екипа
Коментари Харесай

Дипломат №1: Отворени сме за диалог със Северна Македония

С лужебният министър на външните работи Светлан Стоев показа екипа си и целите на кабинета му. Веруюто по време на работата, изясни той, ще бъде последователност и присъщата за дипломацията предвидимост на дейностите.

Като първи приоритет на кабинета си Стоев уточни

възобновяване на доверието и активизирането по двустранна линия на разговора с Република Северна Македония .

„ Това е злободневна тематика. Предстои нейното разискване. Ние сме отворени за разговор. Това, което е належащо, е да има е поредност, градивно отношение в разговора и мога да кажа, че задачата е постигането на устойчиви и необратими резултати във възобновяване на доверието сред двете държави”, уточни отрасловият министър.

Като опция за разговор по двустранните връзки Стоев дефинира делегацията за визитата на Румен Радев при Папа Франциск, в която ще участва и президентът на Северна Македония Стево Пендаровски. Двамата водачи ще пътуват в един аероплан.

Работата на министър Стоев ще бъде подпомагана от двама заместник-министри .

Това са кариерният посланик Румен Александров и Зарица Динкова.

Александров ще подкрепя целите в региона на договорните връзки и преговорната рамка с Република Северна Македония, процеса на разширение на Европейския съюз и обособените политики. Той е бил зам.-външен министър и в интервала 2014-2016 година Наскоро се е завърнал от посланически пост в Кралство Нидерландия.

За Динкова министърът изясни, че има опит в разнообразни европейски институции, била е политически консултант в Европейския парламент. Работила е и като старши специалист в Министерството на земеделието и храните. Тя е дясната ръка на вицепремиера, който дава отговор за Плана за възобновяване и резистентност.

Началник на кабинета на Светлан Стоев ще бъде Яна Дочева, с която се познавали от 2014 година, работили са дружно.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР