С края на лятната пауза във Формула 1 се приближаваме

...
С края на лятната пауза във Формула 1 се приближаваме
Коментари Харесай

Пиастри може да струва 50 милиона долара на Макларън

С края на лятната пауза във Формула 1 се приближаваме и към развръзката на трансферната сага, включваща Оскар Пиастри, Алпин, Макларън и Дениъл Рикардо.

Алпин несполучливо се опита да увеличи Пиастри в титуляр за следващата година след новината за напускането на Фернандо Алонсо, а незабавно по-късно се появи информация, че отводът на австралиеца, разгласен в туитър, в действителност е поради сделка с Макларън за следващата година.

Дали обаче този ход на Пиастри и мениджъра му Марк Уебър няма да коства доста скъпо на Зак Браун и Макларън. Доскоро английският отбор имаше съществени финансови проблеми, само че с влизането на нови акционери в компанията, ситуацията се оправи.
 Рикардо: Най-лесно ще е да си потегли от Формула 1 Рикардо: Най-лесно ще е да си потегли от Формула 1
Но цялата тази трансферна интервенция се обрисува като доста скъпа. Вече се появи информация, че Дениъл Рикардо желае наказателна клауза в размер на 21 милиона $, с цел да се откаже от последната година по контракта му с Макларън, който е до края на 2023. Според информации в австралийските медии, в контракта на Дениъл има уговорка за увеличение на заплащането в последната година, по тази причина и желанието на отбора да се освободи по-рано от него е разбираемо.
 Рикардо желае 21 милиона $ от Макларън Рикардо желае 21 милиона $ от Макларън
В същото време от Алпин дадоха да се разбере, че даже и да не съумеят да задържат Пиастри, то тимът ще търси възобновяване на разноските, направени досега за развиването на австралийския водач. Когато Отмар Шафнауер разяснява тематиката упованията бяха, че сумата ще е някъде към 8 милиона $. Две седмици по-късно обаче прогнозите са много по-сериозни – сред 15 и 25 милиона $. И надали ще е мъчно за един тим от Формула 1 да потвърди тези разноски пред който и да е съд във Франция или Англия предвид на тестовата стратегия на Пиастри до момента. Само този сезон той е навъртял 3500 км с колата на отбора от предходната година, а задачата му беше да стигне 5000 км. Разбира се, покриването на тези разноски от страна на Пиастри и Уебър надали ще е допустимо, тъй че и тази сметка най-вероятно ще отиде при Зак Браун.
 Алпин и Пиастри отиват на съд Алпин и Пиастри отиват на съд
Сумата отскочи на 46 милиона $, и то без да е упомената заплатата на Пиастри като титуляр в Макларън. Този разход става прекомерно сериозен, с цел да може да го отбрани Браун пред акционерите в Макларън, въпреки всичко става дума за водач, който занапред ще дебютира във Формула 1. Затова и е изцяло допустимо Браун да разгласи, че Макларън няма интерес от Пиастри и да остави Уебър да се разправя с Алпин, Шафнауер и другите шефове на отбора, които несъмнено ще са доста ядосани на двамата австралийци.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР