С концесията на Летище София“ се нарушава правото на ЕС.

...
С концесията на Летище София“ се нарушава правото на ЕС.
Коментари Харесай

БСП: С концесията на Летище София се нарушава правото на ЕС

С концесията на Летище „ София “ се нарушава правото на Европейски Съюз. Внасяме сигнал до Европейска комисия, направен от нашите специалисти, експерти и адвокати, намираме в контракта, в изискванията за концесия, интервенция на страната или даване на държавна помощ.

Това съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски. Той акцентира, че е изпратено писмо и до премиера Борисов, с което се желае неотложно да спре процедурата по концесията до изговаряне на Европейска комисия за това- има ли държавна помощ по отношение на бъдещия концесионер на летището.

„ Предоставяме 28 страници причини и нарушавания на законодателни и правни правила в Европейски Съюз “, добави той. Свиленски напомни, че срокът за концесията на Летище „ София “ е бил удължен за четвърти или пети път и няма да бъде проблем още веднъж да се промени. Като първи мотив националният представител уточни, че в радиус на 100 км от Летище „ София “ никой различен концесионер няма право, с присъединяване на страната или независимо, да построява летище.

„ Това дава преимущество на бъдещия концесионер в границите на 35 години, плюс още 18, в случай че бъде продължена концесията, София да има едно само летище, без оглед на развиването на пътникопотока, на инфраструктура, потребности от второ летище “, изясни той. По неговите думи отчуждаването на терени, които все още не са в обсега на концесията, само че в случай че концесионерът реши, че има потребност от тях, ще се прави от страната за сметка на концесионера, като разноските по тези отчуждавания ще се приспадат от инвестицията, която му е заложена в контракта. „ Т.е. той няма да извършва вложенията, които авансово е заложил – втора писта, концесионни такси, трети терминал, а тези вложения ще му бъдат приспадани като финансови разноски “, уточни Свиленски. По неговите думи в контракта е записана квалифицирана законодателна смяна.

„ След подписване на контракта, в случай че страната направи някаква законодателна смяна, касаеща всички летищни оператори, частта, която визира бъдещия концесионер на летището, да му бъде признавана още веднъж като финансови разноски от капиталовите планове, които е имал в началото. Отново се дава преимущество пред другите съперници или летищни оператори “, добави зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “. Като идващ мотив той уточни, че страната е задължена да построява, поддържа спомагателни пътища и подходи за нейна сметка. „ Държавата ще дава помощ на концесионера за приемане, възобновяване и удължение периода на всички позволения, единодушия, по отношение на действието на контракта. Такива условия няма в страната към нито една компания или концесионер “, безапелационен е Георги Свиленски. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР