С концерт на световноизвестния цигулар Светлин Русев и експресивната пианистка

...
С концерт на световноизвестния цигулар Светлин Русев и експресивната пианистка
Коментари Харесай

Цигуларят Светлин Русев и пианистката Йоръм Сон поставят началото на "Мартенски музикални дни" в Русе

С концерт на световноизвестния цигулар Светлин Русев и експресивната пианистка от Южна Корея Йоръм Сон довечера в Доходното здание в Русе ще бъде публично намерено шейсет и третото издание на интернационалния фестивал " Мартенски музикални дни ". Това заяви шефът на фестивала Ива Чавдарова.

Програмата на изпълнителите включва произведения от Чайковски, Елман, Вагнер, Корнголд и Форе.

Българска телеграфна агенция напомня, че началото на " Мартенски музикални дни " в Русе трябваше да бъде сложено на 15-и март, само че поради оповестения двудневен народен печал във връзка кончината на патриарх Неофит общинската администрация, която е уредник на музикалния конгрес, отсрочи откриването.

Предвиденото осъществяване на творбата " Реквием " на Верди от Русенския фестивален оркестър и хор, и маестро Емил Табаков се състоя, само че без аудитория. С него бе отдадена респект пред паметта на патриарх Неофит, който 19 години беше Русенски митрополит. Изпълнението на траурната творба бе записано и ще бъде оповестено през идните дни на осведомителните канали на фестивала и общината.

Повече от 450 участници от 10 страни ще се изявят на фестивалната сцена до 31-ви март

Повече от 450 участници от 10 страни ще вземат участие в шейсет и третото издание на интернационалния фестивал " Мартенски музикални дни ", което се провежда до 31-ви март тази година в крайдунавския град.

На фестивалната сцена ще излязат реализатори от Германия, Франция, Австрия, Белгия, Румъния, Италия, Южна Корея, Хърватска, Грузия, България.
Музикалният конгрес предлага повече от 20 събития - оркестрови стратегии, ансамблови концерта, балетен театър, съпътстващи събития и дебютиращи на българска сцена актьори и сформира.

Концерт за първи път на фестивалната сцена ще има австрийският отбор " Виена Тромбон Атракшън ". Той ще показа аранжименти на типичен и джаз пиеси. Дебют ще има струнен квартет " DANEL ".

Дебют ще имат и джаз музикантите Веселин Веселинов-Еко (контрабас) и пианистът Милен Кукошаров. Те ще показват плана си " Jazz Night ".
Програмата включва дебюти на клавирното трио Албена Данаилова - цигулка, Александър Сомов - виолончело, и Надежда Влаева - пиано.
За първи път на фестивала в Русе ще взе участие и пианистът Георги Гигашвили. Публиката ще го види на заключителния концерт на " Мартенски музикални дни " на 31-ви март на Русенската филхармония с диригент Димитър Косев.

Премиери

Фестивалът предлага и министър председатели. Публиката ще може да види на 25-и март балетния театър " Калиопа ", който ще бъде показан от Русенската опера. Автор на музиката е Емил Табаков, който ще бъде и диригент. " Това ще бъде едно от огромните събития в програмата на фестивала ", сподели Ива Чавдарова.
Струнен квартет " Фрош " също са подготвили изненада за публиката. Те ще показват международната премиера на Клавирен квинтет №2 на композитора Васил Казанджиев.

Фестивалната стратегия включва и няколко специфични плана. Цигуларят Светлин Русев и пианистката Йоръм Сон ще излязат още един път на сцената, само че на следващия ден вечер. Те ще имат концерт дружно с Олексий Шадрин (виолончело).

Саксофонен квартет " Signum " също ще имат премиерна стратегия.

Сред специфичните планове е и концертът на хор " Проф. Васил Арнаудов ", който през тази година чества своята 30-годишнина. Диригент ще бъде Свилен Димитров.

По време на фестивала концерти ще имат също камерен отбор " Софийски солисти " с диригент Константин Добройков и със солисти Минчо Минчев - цигулка и виола, и Николай Минчев - цигулка, Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и със солист пианистката Елена Башкирова, както и Симфоничният оркестър на БНР с диригент Георги Димитров и със солист Емануил Иванов - пиано.

Съпътстващата стратегия на фестивала включва изложения, показване на документален филм и на книги.

" Мартенски музикални дни " е една от най-старите и реномирани фестивални подиуми в България. Това е фестивал с съвременна програмна тактика и висок публичен рейтинг. Основан през 1961 година и проведен от Община Русе, всяка година музикалният конгрес трансформира града в място за срещи на елитни актьори от международната и европейската музикална сцена.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР