С концерт на Кристина Димитрова и Орлин Горанов на 17

...
С концерт на Кристина Димитрова и Орлин Горанов на 17
Коментари Харесай

Цяла седмица празнуваме великолепието на Стария Пловдив

С концерт на Кристина Димитрова и Орлин Горанов на 17 септември на Античния спектакъл започват Празниците на Стария град. В същия ден в Къща „ Клианти “ ще се открие галерия „ Икебана – благосъстоянието на изложение “. 

До 23 септември в Празниците са включени редица изложения, концерти, демонстрации на остарели занаяти и конференции в разнообразни пространства на Стария град и „ Капана “. На 21 септември, петък на ул. „ Съборна “ се открива Есенният панаир на занаятите. 

На разнообразни сергии ще бъдат демонстрирани 20 остарели занаята от 50 майстори от страната. През уикенда на сцена на Небет тепе ще свирят разнообразни обединения, измежду които „ Лайф Лайт “, американците от „ Скай Уайт Тайгър “ и саксофонистът Димитър Льолев и неговият виртуозан квинтет. 

В последния ден от Празниците в Стария град ще се организира пленер „ Кукли “ с присъединяване на майстори от страната и артисти от пловдивския Куклен спектакъл.

Есенният панаир на занаятите, обичайната част от Празниците, стартира на 21 септември и продължава до 23 септември. В него ще вземат участие 50 майстори, които ще показват 20 занаята на шатри, ситуирани по ул. „ Съборна ”. Всеки ден от 11.00 ч.до 21.00 ч., майсторите ще показват своите умения пред аудитория. Тази година, в границите на панаира ще се организира пленер " Кукли ", в който 10 майстори от цялата страна ще премерят уменията си в направата на кукли от разнообразни материали: вълна, плат, царевична шума, прежда и други, които ще бъдат дарени на деца със характерни болести, лекуващи се в детското поделение на УМБАЛ „ Св. Георги ”.

За присъединяване в Панаира идват майстори от Сърбия и Русия, а специфични посетители на изданието са представители на Казахстанската национална художествена академия, които с изключение на членове на тамошната занаятчийска камара, са преподаватели в Академията и настоящи майстори-занаятчии.

Във второто издание на „ Вкусът на Пловдив “ интензивно се включват пловдивски заведения за хранене. Тези, които са в Стария град ще отворят необятно порти, с цел да покажат най-хубавото, освен това с доста въодушевление. Фестът ще се организира в петък, събота и неделя от 10 до 23 часа. Отвън на шатрите, ресторантьори ще показват своите умения пред публиката. Ще има кулинарни викторини, занимателни игри, награди, лакомства за децата, кулинарни изкушения за родителите, питиета и всичко належащо за положителното въодушевление на гостите на Стария град.

В Празниците на Стария град ще има церемониал на ретро коли, забавна кино стратегия с прожекции на без значение българско кино, доста и разнородни концерти, изложения и работилници, радостни занимания за деца, батут, катерене на стена и доста други.

Соул Сити – Капана Фест също са подготвили изключително мощна стратегия на специфичната сцена на Небет тепе. Разбира се, музиката е подбрана по този начин, че да дава отговор на духа на това свещено за Пловдив място. В зоната над тунела, където в този момент има пейки и е надписът Пловдив, ще са кино прожекциите.

Организаторите в партньорство с Оперативна програма " Радостни обреди " сервират специфичен комплимент на младите двойки, избрали да се потопят в танца на времената на сватбения си ден. Площадът до изложба " Златю Бояджиев " и дворът на къща " Бирдас " се отварят за младоженците и техните посетители в най-щастливия ритуал. И с цел да бъде щастието им дълголетно, колкото и Стария град, двойките ще получат подарък от уредниците: безплатноползване на определен от тях обект, стопанисван от ОИ „ Старинен Пловдив ” за снимане на сватбена фотосесия.

Цар Фердинанд ще дойде от Търново в Пловдив, с цел да оповести Независимостта на България и отхвърлянето на заробващия Берлински контракт, на 22 септември от 14 часа в пространството пред църквата „ Св. св. Константин и Елена “ в Стария град. Възстановката на историческите събития от 1908 година е дело на комитет „ Родолюбие “ и ще се случи също в границите на огромната стратегия за празниците на Стария град.

Празниците на Стария град се финансират от Община Пловдив и са част от Културния календар на града за 2018 година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР