„С конкретни законови мерки отстраняването на главния прокурор от длъжност

...
„С конкретни законови мерки отстраняването на главния прокурор от длъжност
Коментари Харесай

Отстраняването на главния прокурор може да стане за седмици: Михаил Екимджиев

„ С съответни законови ограничения отстраняването на основния прокурор от служба би могло да стане за няколко седмици. Има закони, които разрешават отстраняването на Гешев от служба при съществуване на данни за закононарушения, а такива данни, колкото желаете. “ Това съобщи пред БНР правозащитникът юрист Михаил Екимджиев.

„ При наличности на данни за закононарушения, с една смяна в Наказателно-процесуален кодекс такова следствие може да се извърши от проверяващи служители на реда и това е въпрос на смяна, която може да бъде призната за два дни.

И оттук насетне Висш съдебен съвет да е задължен да в профил основния прокурор, до момента в който трае следствието против него, с цел да не може той да въздейства върху него. Това е първата стъпка – премахване, а редом с това ще върви към този момент и линията за освобождение по самодейност на министъра на правораздаването “, разясни Екимджиев.

Относно обсъжданата опция страната да внася регресивни искове по отношение на физически лица, станали мотив за неоправдателни решения против страната ни в Европейския съд по правата на индивида, юрист Екимджиев съобщи:

„ Това е остаряла тематика и нека не сме очевидци на следващото претопляне на вчерашния обед. Темата с регресната отговорност би трябвало да бъда разграничена на два модула – отговорност на администрацията, която и в този момент е написана в Закона за отговорността на страната и се осъществя постоянно, когато страната бъде наказана, като се изключи приходната администрация, КПКОНПИ, няколко институции.

Само че това просто не се прави, тъй като всичките ни обществени институции са набъкани с наши калинки, шуренайки, партийни деятели и така нататък Затова няма политическа воля да се задейства този механизъм. Закон има, просто не се ползва.

По-сложен е въпросът с отговорността на магистратите. Всички ние имаме потребност от правдивост, когато съдии, прокурори, следователи вършат безобразия, само че има един принцип, че страхливи съдии, които работят под опасността да им се стовари някаква тежка глоба, при неточност или обтекаемо пояснение на правната норма, не могат свободно да правораздават. “

„ И в проблема с „ Осемте джуджета “, и в делото против Елена Йончева, в случай че инцидентно не се потвърди закононарушение от високопоставени прокурори, то изрично има зла предумисъл и в двата случая. Така че, в случай че това бъде въведено, ще бъде един от факторите за очовечаване и дисциплиниране на българската прокуратура “, добави Михаил Екимджиев.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР