С камбанен звън и тържествено богослужение в Бачковския манастир се

...
С камбанен звън и тържествено богослужение в Бачковския манастир се
Коментари Харесай

Патриарх Даниил: Да пазим вярата, тя ще ни обедини

С камбанен звън и тържествено свещенодействие в Бачковския манастир се отбелязва първата годишнина от най-новия празник в календара на православната ни черква – прославлението на мощите на Свети Патриарх Евтимий. Те са открити в Бачковската света обител през 1905 година и дълго време се установяваше тяхната достоверност.

В богослужението през днешния ден взе участие и Негово Светейшество Българският патриарх Даниил. Това е първото му посещаване в Бачковската обител. По време на неговата интронизация през лятото в София бяха донесени за поклонение чудодейните мощи на патриарх Евтимий. Пред миряните през днешния ден той акцентира какъв е бил заветът на Патриарх Евтимий към народа – да пази вярата.

„ Ако ви задам въпроса „ какъв е националният, националният блян на България може ли да ми отговорите? Ако попитам 10 индивида – 10 разнообразни отговора ще ми дадат. Обединени ли сме тогава? Не. Забравили сме вярата. Аз по тази причина споделям да пазим вярата, тя ще ни сплоти. Това ни е завещал свети Евтимий, дано го чуем и ще забележим по-късно изгодата “, сподели патриарх Даниил./БНТ

 ГЕРБ/СДС
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР