В първи коментар след смъртта на противника си – ислямския

...
В първи коментар след смъртта на противника си – ислямския
Коментари Харесай

Ердоган: Гюлен умря безчестно и ще си плати за престъпленията

В първи коментар след гибелта на съперника си – ислямския просветител Фетуллах Гюлен, турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че той е починал от безчестна гибел и че ще заплати за закононарушенията си в отвъдния живот.

„ Той не може да избяга от божественото правораздаване ", сподели Ердоган в тирада в столицата Анкара.

Гюлен - лидер на придвижването „ Хизмет ", умря в неделя на 83-годишна възраст в Съединени американски щати, където живееше от 1999 година
Първоначално Гюлен беше съдружник на Ердоган, само че след това в връзките им настъпи раздор. След опита за прелом в Турция през юли 2016 година държавното управление упрекна Гюлен и последователите му в организиране на преврата, а придвижването на проповедника беше несъмнено от турските управляващи като „ Фетхуллахистка терористична организация " (ФЕТО).

Турция обаче не съумя да реализира екстрадицията му от Съединени американски щати, с цел да го изправи пред съд в родината му.

„ Тези предатели съумяха да избегнат турското правораздаване макар нашите старания и това беше с помощта на помощта на техните началници ", сподели Ердоган, като загатна за ролята на Съединени американски щати в обезпечаването на леговище на Гюлен и други негови последователи.

„ Те не заплатиха за закононарушенията си, закононарушения против хора, чиито права те погазиха, против хора, които направиха мъченици. Но те не могат да избягат от божественото правораздаване. Аллах има сурова присъда за тях. Аллах ще им изиска сметка за всяко злочинство, което са направили против нацията ", съобщи турският президент.

Той сподели, че турската страна ще продължи битката си против ФЕТО, до момента в който я заличи изцяло.

„ Ние ще ги преследваме, без значение къде се намира тази глутница хиени по света ", сподели Ердоган.

През 2014 година против Гюлен беше издадена заповед за арест, а две години по-късно организацията му беше оповестена от Анкара за терористична. Стотици учебни заведения, компании, медии и организации, свързани с него, бяха затворени, а имуществото им – иззето. Най-малко 77 хиляди души, обвинени за връзки с придвижването „ Хизмет ", бяха задържани, а към 150 хиляди учители, магистрати, военнослужещи и други държавни чиновници бяха отстранени от работа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР