С изпити по български език и литература, по биология, физика

...
С изпити по български език и литература, по биология, физика
Коментари Харесай

Кандидатстудентски изпити по 4 предмета ще се проведат днес в СУ

С изпити по български език и литература, по биология, физика и по италиански език през днешния ден продължава втората кандидатстудентска сесия за образователната 2019/2020 година в Софийския университет "Св. Климент Охридски ". Това заяви пресцентърът на висшето учебно заведение.

Кандидатстудентският изпит по български език и литература стартира в 9.00 часа. Той ревизира и прави оценка знанията и уменията като резултат от образованието по български език и литература в междинното учебно заведение - четене с схващане на текст, включващо добиване на информация, извеждане на директни и непреки изводи, пояснение и обобщаване; притежаване на главните граматични, правописни и пунктуационни норми; редактиране на текст и основаване на аргументативен вид текст - есе.

Изпитът се състои от две елементи: тест с 50 въпроса /70 точки, като 1/3 от точките са за въпросите по литература/ и задача за построяването на аргументативен вид текст по даден проблем - есе /30 точки/. Максималният брой точки е 100. Създаването на аргументативен текст по даден проблем - есе, е наложителен съставен елемент от изпита и при отвод от писането на есе, точки няма да се присъждат, макар че претендентът може да е дал правилни отговори на задания от теста. Темата на есето може да бъде върху изказване или поговорка от книжовен или нелитературен източник. Текстът би трябвало да е в размер до три страници, а изпитът е 4 часа.

Кандидатстудентският изпит по биология е от 14.00 часа и продължава четири и половина астрономически часа. Състои от два съставния елемент - съставен елемент 1 се прави оценка с числова оценка по шестобалната система. Тази числова оценка се употребява за балообразуваща за всички, кандидатстващи с изпит по биология в СУ. Компонент 2 е наложителен единствено за претендентите за специалността "Медицина " в Софийския университет.

Компонент 1 "Тест " е наложителен за всички кандидат-студенти, полагащи изпит по биология. Тестът се състои от 60 задания върху материал от осми, девети и десети клас със следните формати - многоброен избор с няколко други възможности, само че с един правилен отговор и структуриран отговор. Задачите демонстрират в действителност познания по биология и съществени логичен и аналитични умения.

Компонент 2 е за насърчаване на тематика от образователния материал от осми, девети и десети клас, която ще бъде изтеглена в деня на изпита. Този съставен елемент е за кандидат-студенти, които ще аплайват за специалността "Медицина ". До присъединяване в балообразуването и класирането за специалността "Медицина " се позволяват единствено кандидат-студентите, получили резултат "Да " на този съставен елемент.
Изпитът по физика също е от 14.00 часа и продължава четири часа. Той се състои от тест и от задача върху материала по физика за междинните учебни заведения. Задачата цели да ревизира умеенето на претендентите да ползват знанията си за решение на съответен физически проблем. Тестът е от 20 въпроса - от всички дялове на физиката. Целта е инспекция на познаването на физичните величини и закони. На изпита може да се употребяват калкулатори. Не се позволява използването на електронни бележници, на портативни компютри и на калкулаторите към мобилните апарати.

Изпитът по италиански език е от 14.00 часа и е върху проучвания в междинното общообразователно учебно заведение лексико-граматичен материал, уголемен до дейното притежаване на към 4000 думи и изрази. Това допуска спомагателни занимания и четене на истинска литература. Изпитът се състои от диктовка, преразказ на прочетен текст, превод от италиански на български език и езиков тест.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР