С изпълнението на стр. 113 от Плана за възстановяване и

...
С изпълнението на стр. 113 от Плана за възстановяване и
Коментари Харесай

Добрев: Ще затворим 76,2% от въглищните централи, Радев да свика спешно КСНС

С осъществяването на стр. 113 от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) ще затворим 76,2% от въглищните централи в България. Предлагам президентът да свика незабавно Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Това съобщи в декларацията от парламентарната естрада Делян Добрев от ПГ на ГЕРБ-СДС, съобщи БГНЕС. Добрев изясни, че през 2019 кондензационните електроцентрали, които са напълно на въглища, са произвели над 17 356 780 мегаватчаса електрическа енергия и добави, че това може да се ревизира от публични информации на ЕСО. 

„ Според стр. 113 от ПВУ декарбонизацията на енергийния бранш ще е с акцент върху понижаване на въглеродните излъчвания от производството на електрическа енергия с 40%, вземайки изходните равнища от 2019 година Целта за понижаване на излъчванията би трябвало да бъде реализирана от 2025 година “, цитира той. По думите му, в случай че екстраполираме данните за 2022 година, ще получим произвеждане от 22 506 287 мегаватчаса, или почти 22,5 тераватчаса, т.е. с цел да осъществим ПВУ би трябвало да понижим действително и създадената електрическа енергия от въглища от 22,5 на 10,5 тераватчаса.

„ След като осъществим уговорката са 1190 мегавата конфигурирана мощ, натоварена на 100%, а ние имаме почти 5000 мегаватчаса електроцентрали на въглища, т.е. бихме могли да кажем, че ще затворим 76,2% от въглищните централи в България “, изясни Добрев. Депутатът от ГЕРБ акцентира, че износът на електрическа енергия на България за тази година е рекорден за всички времена, все още е 10 895 288 мегаватчаса, още веднъж до 13.11.2022 година Според него можем да забравим за износа на електрическа енергия, в случай че осъществим тези претенции по ПВУ, и ще станем от експортьор вносител, в случай че обаче има от кое място да внасяме.

Почти 3,2 милиарда евро е износът на електрическа енергия за 2022 година, сума, която България ще изгуби на година от изчезналия експорт след осъществяването на стр. 113 от ПВУ, посочи Добрев. Той добави, че със същата сума ще се утежни и комерсиалния ни баланс, а Брутният вътрешен продукт на България ще се свие с съвсем 4%. „ Енергийната сигурност е част от националната сигурност и стопанската система на страната. Компетентните институции да търсят отговорните! Ние сме длъжни да търсим решения, преди да е станало късно. Свикването на КСНС не търпи отсрочване “, обърна се Делян Добрев към Румен Радев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР