С изострено внимание и безпокойство БЛС следи усложняващата се обстановка

...
С изострено внимание и безпокойство БЛС следи усложняващата се обстановка
Коментари Харесай

БЛС с апел да се разкрият денонощни аптеки за борба с COVID-19

С изострено внимание и безпокойствие БЛС следи усложняващата се конюнктура у нас: освен поради темповете, с които епидемията се разраства, само че и поради обстановката, в която от една страна са сложени медиците и цялата здравна система, а от друга българският пациент.

Това декларират в позиция, публикувана от управителния съвет на лекарското съсловие, която публикуваме без редакторска интервенция:

" В сходна неравностойна борба е от изключителна значимост всички запаси на системата у нас да дадат своя принос за справяне с рецесията. В тази връзка БЛС споделя паниката на ръководителя на Българския фармацевтичен съюз - проф. Асена Сербезова по отношение на лимитираната опция за осъществяване на незабавни предписания и " невъзможността жители да могат да влязат в аптека през 50% от нейното работно време. "

В най-кратки периоди да бъдат направени нормативни промени, които да регламентират обезпечаването на 24-часов достъп до фармацевтични услуги. Денонощните аптеки в България са към 30 на брой или към 1% от всички настоящи аптеки в страната. Денонощни аптеки въобще липсват в райони като Видин, Враца, Разград, Смолян и Търговище. В същото време България е измежду първите страни в Европейски Съюз по брой аптеки на глава от популацията ", допълват от БЛС.

Лекарският съюз предлага още медикаментите без лекарско наставление да се дават за продажба и в питателните вериги, денонощните магазини и други търговски обекти с непрестанен цикъл на работа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР