С изложбата Съкровищата на държавните архиви“ ще бъдат отбелязани 70

...
С изложбата Съкровищата на държавните архиви“ ще бъдат отбелязани 70
Коментари Харесай

С изложба Държавен архив-Русе отбелязва 70-годишнината си

С изложбата „ Съкровищата на държавните архиви “ ще бъдат маркирани 70 години от основаването на Държавна организация „ Архиви “. Това стана ясно от извършена среща сред регионалния шеф на Русе Анатоли Станев и началника на отдел „ Държавни архиви “ в дунавския град Толя Чорбаджиева.

Експозицията ще бъде открита на 13 октомври /четвъртък/ от 17:00 часа във фоайето на Доходното здание. Началото на архивното дело в Русе се слага още през април 1952-а година, което отрежда едно от първите места и в това отношение на града.

Таблата в експозицията отразяват едни от най-впечатляващите архивни материали, съхранявани в системата на Държавна организация „ Архиви “. Сред най-открояващите се са Попгладичовият дубликат на „ История славянобългарска “ от 1809 година, фотоси и писма на Васил Левски и Стефан Стамболов, Дневникът на Ботевата чета, воден от Йордан Кършовски, решението на Първото велико национално заседание за избиране на Александър Батенберг за княз на България, Търновската конституция на Княжество България, призната на 16 април 1879 година, нейните промени от 1893 година и 1911 година (Сребърната конституция), както и тази от 12 юли 1991 година, Държавният щемпел от 1879 година, Манифестът за прокламиране на независимостта на България, писмо от Гоце Делчев до неговия сподвижник Никола Александров от Враца, Цетинският псалтир от 1495 година, фермани за градежи на храмове, фамилни книги и църковни регистри, голям брой неповторими и забавни фотографии и остарели богословски текстове.

Припомняме, че през годините Областна администрация – Русе е измежду главните сътрудници на Държавна организация „ Архиви. Освен за реализирането на редица взаимни събития, Областната администрация е съдействала и при обезпечаването на лица по стратегиите за претовареност към институцията.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР