С изложба Васил Левски-Апостолът на българската свобода, предоставена от Регионалния

...
С изложба Васил Левски-Апостолът на българската свобода, предоставена от Регионалния
Коментари Харесай

В Българския културно-информационен център в Скопие отбелязаха 150 години от смъртта на Васил Левски

С галерия " Васил Левски-Апостолът на българската независимост ", предоставена от Регионалния исторически музей в Ловеч посрещна гостите си довечера Българския културно-информационен център в Скопие, с цел да бъде маркирана 150 години от гибелта на Апостола.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 903
„ Левски е образец за неустрашимост за свободата на България ”, сподели шефът на Културно-информационния център Антония Велева, представена от Българска телеграфна агенция.

„ Ако 150 години след гибелта си един човек остава в паметта на нацията, това е доказателство за неговото великолепие. В стихотворението си „ Обесването на Васил Левски ” Христо Ботев го назовава „ един наследник ” на България-единствен, първи, несравним.  Ботев написа за величието на събрата си, макар че и той самият отдава живота си за България. Левски е полу-митологизиран, полу-канонизиран и ни оставя доста тематики за размисъл какво сме ние, какви сме били. Оставя ги за всички тези 150 години, за тези, които работят по неговите хрумвания за чиста и свята Република и размишления, че „ времето е в нас и ние сме във времето ”.  Той е бил естествен и земен човек и в това време е свят. За това е в сърцата. За това означаваме гибелта му, като неговата липса ”, сподели посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов.



Представената от Регионалния исторически музей в Ловеч галерия показва израстването на Левски от детството и юношеството му, през първата и втората българска легия, до последните му дни и от 2005 година е гостувала в доста градове в България, уточни във видеообръщението си шефът на музея Капка Кузманова, а децата от българското неделно учебно заведение „ Здравей ” показаха драматизация на правосъдното дело против Левски.

В Скопие годишнината от гибелта на Левски бе маркирана и от вицепрезидента на страната ни Илияна Йотова, която на връщане от визитата си в Косово на 18 февруари спря в Скопие, с цел да сервира цветя на барелефа на Апостола, на постройката на посолството ни в Северна Македония, на 19 февруари дипломат Ангелов и членове на дипломатическата задача на България също сложиха цветя на барелефа на Апостола.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР