С изключително ниска избирателна активност завърши първият ден от референдума

...
С изключително ниска избирателна активност завърши първият ден от референдума
Коментари Харесай

Референдумът срещу гей браковете в Румъния е пред провал

С извънредно ниска изборна интензивност приключи първият ден от референдума в Румъния за смяна на дефиницията за семейство в конституцията на страната.

Гласувалите през вчерашният ден са едвам към 6 %, което на процедура значи, че единствено знамение може да докара до годен резулта от допитването.

Гражданите на северната ни съседка упорстват във висшия закон да бъде записано, че фамилията се основава на брак сред мъж и жена, а не както е до момента - сред съпрузи. Гласуването продължава и през днешния ден.

Право на глас в допитването, проведено от гражданското придвижване " Коалиция за фамилията ", имат 19 млн. румънци.

Под предлагането за референдума, иницииран от ръководещите социалдемократи, се подписаха 3 милиона румънци и след внасянето му в Народното събрание, конституционният съд даде зелена светлина за плануваната смяна.

Правозащитни организации приканват хората да бойкотират референдума, който съгласно тях ще тласне страната по пътя на популизма. Против провеждането му е и румънската православна черква.

По-голямата част от опозицията се включва в предизборната акция с апел да се гласоподава с " да ". Допитването е определяно като значим тест за румънската народна власт и внушителен избор за известността на водача на социалдемократите Ливиу Драгня.

За да бъдат приети резултатите от вота за годни, би трябвало да гласоподават минимум 30% от имащите право на глас или към 5 млн. гласоподавате.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР