С илни източни ветрове изтласкаха айсберга A74 и той докосна

...
С илни източни ветрове изтласкаха айсберга A74 и той докосна
Коментари Харесай

Масивен айсберг ледено целуна антарктическия бряг

С илни източни ветрове изтласкаха айсберга A74 и той докосна антарктическия бряг в най-кратката и лека "ледена целувка ", заяви

Масивният айсберг беше сниман от сателит тази седмица по какъв начин минава около брега. Ако контактът беше по-силен, евентуално щеше да отчупи още един айсберг с сходен размер (колкото Лондон с предградията).

Giant iceberg A74 kisses the Antarctic coast
— BBC News (World) (@BBCWorld)
Учени от Британския антарктически институт следят придвижването му с огромен интерес, тъй като една от техните станции е наоколо. Тя към този момент не се употребява поради несигурността на ледовете в региона за близко бъдеще.

Ледената целувка е била със западния шелф - амалгама от континентален лед, който се е спуснал от сушата над водата. Той към момента е обвързван с главния, само че несигурно. Огромна цепнатина се образува в региона преди няколко години и зона с повърхност 1700 кв. км е на ръба да се откъсне.

Here is the on satellite view from 10 Aug, with Greater London for scale! Created by mapping specialist Laura Gerrish
— British Antarctic Survey (@BAS_News)
Британският антарктически институт е сложил датчици и върху шелфа, и върху айсберга А74. Инструментите изпращат данни до централата в Кеймбридж, като задачата е да бъде получена информация за всяко ненадейно придвижване на леда.

Британската Халеева станция е единствено на 20 км от пукнатината. Учените се надяват тя да не бъде наранена от откъсването на леда, само че желаят да са сигурни, преди да стартира още веднъж целогодишното й потребление. Засега тя е затворена през зимата, когато би било мъчно да бъде евакуиран личният състав.

По тематиката
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Между възпитаници: - Не ми извиниха отсъствията... - Защо? - Платих на ветеринарния да ми напише здравна записка, а той писал, че съм преситен с… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниТехнологията показва реализма на " омнивселената " Какво разяснява служебният министър на енергетиката Андрей ЖивковКак някои компютърни стратегии могат да се трансфорат в изобилен източник на подправени вести?Властите прецизират, че рейсът е бил дизелов и не е имал газова уредбаМъжът е американец, почитател на придвижването " Кю Анон ", което популяризира тайни теорииКакви са настоящите данниФеновете на ребуси ще могат да играят на игрите гратис 12 месеца, след това – по 89 евро на година.Смартфонът ще се предлага в три версии и с услугите на GoogleВаксинираните няма да заплащат поради дребното неимунизирани хораНай-често проявяваните странични реакции след имунизация са леки до умерени и отшумяват бързоФедералната работа за сигурност желае непрекъснатото му задържане за период от два месецаОт записите на видеокамерите се вижда, че компанията прекарала на терена повече от пет часаПо-рано през днешния ден паднаха Херат и Фарах, както и стратегическият град ГазниАвтомобилът е изложен пред постройката на Българската банка за развиване Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР