С идването на Черния петък начините за измами от некоректни

...
С идването на Черния петък начините за измами от некоректни
Коментари Харесай

Мрежата гръмна от оплаквания! Ето как да се предпазим от измами на Черния петък

С идването на Черния петък методите за измами от неточни търговци се усилват. В същото време от ден на ден хора възнамеряват да пазарят по време на деня на пониженията и то главно онлайн. За да не се окаже петъкът черен и за банковата сметка е значимо потребителите да подходят отговорно към процеса и деликатно да проучат продуктите, от които се интересуват. Това е един от препоръките на специалистът по киберсигурност Ясен Танев.


Той моли хората да не се хващат на прочувствения търговски трик, наименуван „ Черен петък”, а да съпоставят цени, да ревизират по какъв начин са се движили цените в предходни интервали и да са сигурни, че плащайки онлайн персоналните им данни няма да попаднат на некоректен търговец.





bTV следи цените на няколко продукта в български и задграничен уебсайт.

До петъка цената на един часовник да вземем за пример беше с разлика от над 200 лева сред двата търговеца. Танев е безапелационен, че тази разлика е притеснителна.

В цената на първокласна самобръсначка постоянната цена е с разлика от над 200 лева, а при дамска чанта – 74 лева



Експертът е избрал също да изследва пониженията преди черния петък, само че за съдомиялна машина. Неговите данни демонстрираха, че продуктът несъмнено е надценен. Според извадката в цените цената на домакинския апарат е имала пик преди черния петък, което демонстрира, че цената е била изкуствено повишена.



Той посочи, че българският пазар е по-скъп, тъй като е по-малък. Съветът му е да се осведомяваме и да ревизираме изискванията за връщане.



С машинация се е сблъскала Милена Тодорова, купувайки играчка за детето си. У дома тя видяла, че под етикета с цената стои втори етикет с по-ниска цена. „ Обявената цена от търговеца, без понижението е 16,90 лева само че върху скрития етикет цената е сензитивно по-ниска”, уточни тя.

В други онлайн магазини я разкрила за 12,80 до 12,90 лева „ Според мен цената е изкуствено повишена, с цел да се реализира по-голям % понижение, а в действителност той е доста по-малък”.

Милена възнамерява да пазари на Черния петък и показва, че е по-добре да има по-малки понижения, само че да са действителни.В обществените мрежи Милена споделя за случая и на други майки. Лавината от гневни мнения стига и до търговеца. Той оповестил, че новата цена е вследствие на това, че техният снабдител повишил цените.

Все по-често хората търсят помощ в обществените мрежи, вместо да подават сигнали до институциите, които действително управляват пазара. Според Константин Райков от Комисията за отбрана на потребителите извършването на покупки се цифровизира и е обикновено и потребителите да изявяват гнева си онлайн. „ Хората схванаха и силата на обществените медии, оказват помощ на други, споделят информация и по този начин даже дисциплинират търговеца”, сподели той.



Когато се пазари би трябвало да проучим доста добре освен цената, само че и изискванията на понижението, съобщи той.Райков уточни, че недействителните понижения са най-честата машинация на Черния петък. Друга нелоялна процедура е да се популяризират всеобщи понижения, а да се окаже, че намалени са единствено броени артикули.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР