С голямо мнозинство словенците отхвърлиха правителственото предложение за промяна на

...
С голямо мнозинство словенците отхвърлиха правителственото предложение за промяна на
Коментари Харесай

В Словения отхвърлиха промените в закона за водните ресурси

С огромно болшинство словенците отхвърлиха държавното предложение за смяна на закона за водните запаси. Референдумът се дефинира като тест за доверието към кабинета в Любляна. Вотът се организира единствено няколко седмици, откогато Словения пое председателството на Евросъюза.

През март държавното управление на Словения предложи нов правилник за строителството на здания - в това число хотели и магазини край реки, езера и на морското крайбрежие. Според ръководещите по този начин ще бъдат затегнати разпоредбите за ръководство на водоизточниците.

" Референдумът беше откраднат и употребен за други цели, политически цели. Хорага реагираха прочувствено ", сподели министърът на околната среда Андрей Визяк.

Според резултати 89 % от гласувалите са се оповестили срещу смяната на закона. Избирателната интензивност е надхвърлила 47 % и е най-високата на референдум в Словения от 2007 година.

" Вече има упреци, че гласуването било прочувствено. Определено беше такова. Но тези гласове се основават на възгледите на специалисти. Основани са на работата на екологични организации, които управляващите постоянно подценяват. Те се основават на убеждението, че природата е общо богатство ", сподели основателят на референдума Ника Ковач.

Словения е от първите страни в Европа, които вписаха правото на вода в конституциите си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР