С голямата власт идват големите отговорности, твърди чичо Бен от

...
С голямата власт идват големите отговорности, твърди чичо Бен от
Коментари Харесай

Какво представлява данъкът за свръхбогатите и защо се говори за него?

" С огромната власт идват огромните отговорности ", твърди чичо Бен от паметната поредност " Спайдърмен ". В този дух 130 евродепутати желаеха предходната седмица свръхбогатите да бъдат обложени с налог. Защо се повдига тази тематика?

Авторите на предлагането желаят въвеждането на напредничав интернационален налог върху прекалено огромното благосъстояние. След въвеждането на най-малък налог за мултинационалните компании, идва и петицията от 130 евродепутати, измежду които и българинът Петър Витанов от групата " Социалисти и демократи ", за налог за свръхбогатите.

Петицията повдига тематики като данъчните, икономическите и екологични несправедливости и по какъв начин те могат да бъдат преодолени чрез по-високи данъци за най-богатите хора.  Според европейските законодатели след постигането на съглашение за минималния налог за мултинационалните компании, в този момент е време фокусът да се насочи към супербогатите жители.

Предложението планува въвеждане на напредничав налог върху благосъстоянието, с цел да се понижат неравенствата и да се подкрепи финансирането на вложенията, които са нужни за екологичния и обществен преход. Става дума за налог от 1,5 на 100, макар че цената му занапред ще се разисква, върху активи от най-малко 50 милиона евро.

Време ли е да приказваме за облагане с налог на най-богатите, с цел да се понижат неравенствата и да се потърси метод за намиране на решение на рецесиите, произлизащи от климатичните промени, от които постоянно се възползват точно те?, пита италианското издание " Мъни ".
Данък за свръх богатите: какво съставлява и в какъв размер би бил?
" Климатичната рецесия стартира да раздрусва човешките общества, засягайки съществено самите основи на човешкия занаят и на обществената организация ".

Това е заключението на отчета " Климатично неравноправие " от 2023 година. Описаната в него неустойчивост не визира единствено страните, които са подхранили рецесията, защото въздействието върху климата не е разпределено отмерено по целия свят. Средноизчислено, страните с ниски и междинни приходи на популацията са по-засегнати от климатичните промени от по-богатите страни.

В същото време климатичната рецесия е белязана и от обилни неравенства вътре в самите страни - дотам, че уязвимостта към многочислените климатични промени е мощно обвързана с приходите и благосъстоянието освен на обособените страни, само че и на жителите на всяка от тях. Все повече хора гледат с възходящо безпокойствие към световните климатични феномени - от климатичните бежанци до сушата, която унищожава реколтата.

Предложението, което планува налог от 1,5 на 100 върху приходи от най-малко 50 милиона евро, ще бъде обаче предмет на групово разискване и вносителите му приканват Организацията за сигурност и съдействие в Европа и Организация на обединените нации да стартират дебата по тематиката. Евродепутатите желаят Европа да се трансформира в " представител " по съответния проблем и да поеме отговорността да работи в този исторически миг.
Необходим ли е в действителност данъкът за супербогатите?
Тази тематика не се повдига за първи път. Дори президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предложи в проектобюджета си облагане с налози на най-високите приходи – за хората, които печелят над 400 000 $ годишно и за милиардерите. Според него по този начин благосъстоянието ще се преразпредели и здравната система ще стане по-достъпна. Сенаторът Бърни Сандърс не остава по-назад, като прикани за облагане с налог на свръхбогатите, само че и съобщи изрично, че светът няма потребност от милиардери. 

През 2020 година най-богатият 1 % от хората в света са имали съвсем две трети от създаденото благосъстояние и въпреки в същото време крайната беднотия да нараства, а заплатите да страдат от икономическите и екологични рецесии, никой от супербогатите наподобява не предлага решения, написа италианското издание.

Най-богатите могат да употребяват комплицирани данъчни съглашения, с цел да сведат налозите си до най-малко - нещо което елементарните семейства или дребните и междинни компании не могат да създадат.

Кой би трябвало да заплати за екологичния преход и редуциране на неравенството? Според над 130-те депутати от Европейския парламент и разнообразни други групи, които през годините са се обединили под надслова " облагайте богатите ", точно супербогатите са тези, които би трябвало да платят. 

Българска телеграфна агенция
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР