С гласуваните в Народното събрание промени в Закона за енергетиката

...
С гласуваните в Народното събрание промени в Закона за енергетиката
Коментари Харесай

Промените в Закона за енергетиката ще доведат по-справедливи цени

С гласуваните в Народното събрание промени в Закона за енергетиката /ЗЕ/ на свободния пазар годишно ще се търгуват в допълнение 12,2 ТВч, които в актуалното ценово решение образуват енергийния микс за контролирания пазар. Това ще докара до сериозен растеж на търгуваните количества на енергийната борса и по този метод повишената ликвидност ще способства за още по-справедливи пазарни цени ". Това съобщи ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) доцент Иван Иванов по време на форума " Климат, енергетика, околна среда ".

По думите му това произтича от премахването на ролята на НЕК като публичен снабдител и задължението крайните доставчици да закупуват нужните количества сила от Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ).

Новото европейско законодателство планува разширение на функционалностите на европейската Агенция за съдействие на енергийните регулатори за взаимно следствие с националните регулатори на случаи на корист при трансграничната търговия с електрическа сила, съобщи ръководителят на КЕВР. Този развой ще се ускори с развиването на обединявания европейски пазар за търговия на едро с електрическа енергия, което допуска съществено повишение на трансграничните потенциали за междусистемна съгласуваност. Европейското законодателство изисква свързаността да е най-малко 15 % от конфигурираната мощ в съответната страна, сподели доцент Иванов като уточни, че за България понастоящем тази мощ е 13 500 мегавата.

За съпоставяне трансграничната съгласуваност с Румъния е 2300 мегавата, а с Гърция - 1500 мегавата. Осъществяването на изискуемата съгласуваност в границите на целия Европейски Съюз ще разреши разликата сред борсовите цени на пазарите " Ден напред " на прилежащи борси/зони в Общността да не надвишава 2 евро за мегаватчас.

Предвиденото в ЗЕ отпадане на задължението на регулатора за установяване на контролирани цени ускорява ролята на Комисията за реализиране на надзор върху борсовата търговия в осъществяване на Директива 1227/2011 за интегритет и бистрота на пазара за търговия на едро с сила /РЕМИТ/, посочи ръководителят на енергийния регулатор. От 2019 година в КЕВР действа профилираната дирекция РЕМИТ като през интервала 2019 - 2022 година в Комисията са постъпили 54 сигнала за подозрителни покупко-продажби. За 24 от тях предварителните изследвания са прекъснати заради липса на доказателства.

Образувани са 30 производства и по 6 от тях регулаторът се произнесе с решения за открити нарушавания като наложи плануваните наказания. Предстоящи са решения по още 5 производства. За нарушавания на член 5 от Регламента на 6 сдружения бяха наложени имуществени наказания на обща стойност 1,258 млн. лева и настрана на друго енергийно сдружение –165 хиляди лева Съвместно с „ Ай Би Ем – България “ Комисията създаде и внедри профилиран софтуерен пакет за статистически разбори и обработка на данни, което разрешава автоматизиране на дейностите по мониторинг и надзор и покачва точността и обективността на оценките за държанието на участниците на пазара, акцентира в умозаключение ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР