С Гала концерт на 15 ноември Опера Пловдив ще постави

...
С Гала концерт на 15 ноември Опера Пловдив ще постави
Коментари Харесай

Опера Пловдив празнува 70 години с гала концерт и Всенощно бдение в храма Света Марина

С Гала концерт на 15 ноември Опера Пловдив ще сложи публично началото на честванията, с които се означават 70 години от основаването й. На същата дата през 1953 година се е състоял първият оперен театър в Пловдив – „ Продадена булка “ от Б. Сметана. Операта ще показа своята музика, своето почитание към първите и оптимизма за смисъла и бъдещето на оперното изкуство с поредност от изяви на всички артистични звена -  солисти, оркестър, хор и балет от 14-ти до 17-ти ноември. Празничните планове, свързани с кръглата годишнина, ще продължат през целия креативен сезон с кулминационна точка през месец май 2024 година.

Гала концертът на 15-ти ноември е със специфичното присъединяване на артистите със забележителна кариера, свързани с историята на Операта и града в разнообразни интервали - Александрина Пендачанска, Мариана Пенчева, Кирил Манолов и Иван Момиров, както и три генерации сегашни солисти на театъра -  Таня Иванова, Елена Чавдарова – Иса, Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Марияна Панова, Мария Анастасова, Александър Носиков, Георги Султанов, Евгений Арабаджиев, Марк Фаулър, Момчил Караиванов, Михаил Пулиев, Свилен Николов. На диригентския пулт ще застанат Диан Чобанов, Лучано Ди Мартино и Григор Паликаров.

Първата част на концерта е отдадена на българското изкуство с творби от композиторите П. Хаджиев, Л. Пипков, Д. Ненов и В. Стоянов, а във втората част са включени арии, дуети и ансамбли из опери на Б. Сметана, Дж. Верди, Дж. Пучини и А. Понкиели. Концертът е с присъединяване на Оркестъра и Хора на Операта и на него са поканени над 200 актьори и чиновници, посветили забележителна част от живота си на оперния спектакъл в Пловдив. Сред гостите ще са и актьори, работили в Операта от самото й основаване.



На 14-ти ноември солистите на Оркестъра на Опера Пловдив канят на концерт „ Малка нощна музика “ с диригент Диан Чобанов и с присъединяване на сопраните Вера Гиргинова и Евгения Ралчева. В програмата ще звучат пиеси от Моцарт, Хендел, Вивалди, Глук, Бокерини, Делиб, Щраус, Бах и други Своите мемоари за работата си в Пловдив ще показа примата Красимира Стоянова с видео включване от Виена.

Хорът на Опера Пловдив под диригентството на Драгомир Йосифов ще извърши едно от най-съкровените творения на православната музика – „ Всенощно бдение “ от Рахманинов на 16-ти ноември в Митрополитски храм „ Света великомъченица Марина "  от 18 часа. Пиесата, запазила ореола си на загадъчност и проникновеност, е извънредно рядко изпълнявана поради своята техническа компликация. С концерта Опера Пловдив и Пловдивска Митрополия насочат обръщение за силата на Изкуството и Духовността. Концертът е с вход свободен.

В празничната стратегия Балетът на Опера Пловдив ще показа своя премиерен театър за цялото семейство „ Лешникотрошачката “ от Чайковски на 17-ти ноември с Оркестъра на Опера Пловдив.



Приемствеността ще бъде фокус на камерния концерт „ Поглед в бъдещето “ на лауреати от състезания - ученици на Национално учебно заведение за музикално и танцово изкуство „ Добрин Петков “-  Пловдив  на 16 ноември от 19 часа в Дом на културата.

Мост сред минало и настояще ще бъде Срещата на поколенията - кръгла маса „ Историята и наследството на Опера Пловдив “ с модератор Андрей Андреев, изкуствовед и някогашен шеф на Операта, на 17 ноември от 14 часа в Голяма конферентна зала в Дом на културата.

В празничната седмица във фоайето на Дом на културата „ Борис Христов “ ще бъде показана галерия, съдържаща експонати от архива, афиши и други материали от историята на Опера Пловдив. Времева линия от входа до зрителната зала ще отбелязва значими събития и достижения на Операта от основаването й до през днешния ден.

70-годишнината ще отбележат и редица културни обекти на град Пловдив - Голяма Базилика, Малка Базилика, Римски стадион, Балабанова къща, Галерия 2019, Галерия Капана, Природонаучен музей, Археологически музей, Исторически музей, Етнографски музей и Народна библиотека „ Иван Вазов “.

В тях в избрани часове ще звучат музикални осъществявания от архивния фонд на Операта, а тя ще бъде артистично обозначена посредством образни материали със слогана „ Операта е Тук “ в продължение на един месец. Инициативата се реализира с общителното подпомагане на отдел „ Култура “ на община Пловдив и Оперативна програма „ Старинен Пловдив “. 

След началото на честванията през ноември, празничните събития ще продължат през декември с премиера на операта „ Бохеми “, с която Опера Пловдив дава път на млади реализатори при започване на креативната си кариера след извършен интернационален конкурс, на който се явиха над 50 актьори от целия свят. През 2024 година акценти ще са Празничен концерт навън и концептуална фотографска галерия, както и гостувания на интернационалните актьори в спектаклите на Opera Open 2024.

Снимка горе: Александър Богдан Томпсън
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР