С факелно шествие в Благоевград бе отбелязана 120-ата годишнина от

...
С факелно шествие в Благоевград бе отбелязана 120-ата годишнина от
Коментари Харесай

С факелно шествие в Благоевград бе отбелязана 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

С факелно шествие в Благоевград бе маркирана 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Шествието потегли от паметника на Гоце Делчев на площад „ Македония “.

Деца, младежи и възрастни уважиха себеотрицанието, смелостта и саможертвата на борците за независимост, отдали живота си във въстанието, избухнало преди 120 години. Шествието водеха членове на Регионалния клон на национално сдружение „ Традиция “, а млади девойки ги следваха с българското знаме в ръце. Деца и възрастни минаха по централната част на Благоевград, като се стопираха пред паметниците на Пейо Яворов и Тодор Александров, пред паметника на Македоно-одринското опълчение, бюст-паметниците на Ичко Бойчев и на Ильо Войвода, които уважиха с цветя.

Шествието приключи пред паметника на Гоце Делчев в Благоевград. Факелното шествие е кулминационната точка на деянията, проведени от община Благоевград, културни институции в града и разнообразни организации, свързани с отбелязване на 120 години от Илиденско-Преображенското въстание, съобщи Българска телеграфна агенция.

Начало на честванията бе сложено на 20 юли с разкриване на първа част на изложбата „ За нея ние се боримъ, за нея ние мремъ “ на централния площад „ Георги Измирлиев – Македончето “, а втората част на експозицията бе открита през днешния ден в залите на Регионалния исторически музей в града.

На 30 юли във възрожденския квартал „ Вароша “ в Благоевград пред жителите и гостите на града бе показана историческа реорганизация – театър „ Илинденските камбани “. С историческата възстановка бяха пресъздадени моменти от Илинденско-Преображенското въстание. На 2 август от 9:00 часа в двора на храм „ Въведение Богородично “ ще бъде отслужена заупокойна панихида в памет на починалите по време на Илинденско-Преображенското въстание.

Снимки: Facebook В. Темелкова

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР