С едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя в

...
С едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя в
Коментари Харесай

В Караманово почетоха паметта на героя граничар Асен Илиев

С едноминутно безмълвие и поднасяне на венци и цветя в село Караманово, община Ценово, бе почетена паметта на героя граничар Асен Илиев, който умира едвам 23-годишен на 31 март 1952 година при престрелка с извършители на границата. На церемонията, състояла се нощес, участваха кметът на селото Бисер Блажев, както и представители на държавната власт. Сред тях бяха и чиновници на Областната администрация в Русе, пристигнали да се поклонят пред храбрата постъпка на Асен Илиев. На място се събраха и доста някогашни бранители на родината, обединени от интернет платформата „ Граничарите на България “. По думите на работещите в Областната администрация Асен Илиев ще остане вечно като образец за доблестно осъществяване на патриотичния дълг.

Асен Илиев е роден на 24 април 1929 година в Караманово. През есента на 1949-а е свикан да отбие воинския си дълг в редовете на родната казарма. След асортимент той постъпва в Школата за образование на сержантски състав в Банкя и е разпределен да служи в дребната застава „ Орел “ в Североизточните Родопи и водеща се към село Вълче поле. През първата половина на месец март четирима диверсанти влизат в България през 371-а гранична пирамида. Те се пробват да вербуват овчаря Атанас Горастев, само че той незабавно рапортува на граничната застава. Диверсантите съумяват да навлязат бързо навътре в страната и по решение на граничните управляващи цялата околност бива блокирана.

Малко преди зазоряване на 31 март 1952 година голям брой граничари влизат в яростна престрелка с нарушителите на държавната ни граница. В 6.00 часа сутринта измежду дъжд от патрони умират ефрейтор Георги Стоименов от застава „ Круша “ и редови войник Стоил Косовски към застава в село Камилски дол. Асен Илиев се пробва да пресече пътя на бандитите към граничната вадичка. В неравната битка е продънен автоматът му, само че той съумява да простреля един от нарушителите и пада смъртно ранен на 200 метра от граничната вадичка в местността „ Кралимарков камък “. По мнението на военни експерти престрелката под връх Сарабурун е най-тежкото стълкновение с диверсантска група в историята на гранични войски. Президиумът на Народното събрание на Република България награждава посмъртно Асен Илиев с Орден за смелост – трета степен, и го удостоява със званието младши лейтенант. От 15 май 1952 година граничната застава „ Орел “, на която служи Асен Илиев, носи неговото име. През 60-те години на минали век е построен дребен монумент на мястото на сраженията, увековечаващ подвига на героите. През 1982 година в центъра на село Вълче поле е построен паметник от гранит с ликовете на тримата починали граничари, всеки гледащ в посоката на своята застава. В навечерието на 2 юни 1973 година монумент е открит и в Караманово.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР