С е-рецепти да се предписват всички лекарства догодина, предвиждат от

...
С е-рецепти да се предписват всички лекарства догодина, предвиждат от
Коментари Харесай

Всички лекарства ще се предписват с е-рецепти догодина

С е-рецепти да се предписват всички медикаменти следващата година, плануват от здравното министерство. Оптимистичният сюжет на служителите във ведомството е това да се случи до юни, а песимистичният - до края на 2024 година, разясни здравният министър проф. Христо Хинков.

“На среща сред премиера и Българския лекарски съюз се разбрахме, че до април ще почистим всички дефекти на системата за електронни предписания при антибиотиците ”, изясни Хинков. Той разясни, че ще има дребна група лекари, за която издаването на електронни предписания няма да е наложително. “Говоря за възрастни медици, които мъчно ще си извадят електронен автограф, нямат амбулаторна процедура и работят след пенсия ”, сподели още здравният министър.

По думите му България е преди всичко по антибиотична устойчивост в Европа и би трябвало да бъдат взети ограничения.

Хинков призна, че продължава да има проблем с изчезнали лекарства. Според него виновност имали търговците на едро, някои от които задържали медикаменти в складовете си и чакали благоприятен миг за реекспорт. Причина за износа били големи разлики в цените - за някои от препаратите те достигали до 10 пъти.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР