С дял от над една трета от европейския капацитет за

...
С дял от над една трета от европейския капацитет за
Коментари Харесай

Испания може да облекчи недостига на природен газ в Европа

С дял от над една трета от европейския потенциал за предпазване на природен газ и регазификация Испания евентуално ще играе основна роля в обезпечаването на доставки на природен газ, които да заместят тези от Русия. Това става належащо, откакто Европа изиска да се откъсне от зависимостта си от съветския природен газ след експлоадирането на войната в Украйна. Но слабата съгласуваност на инфраструктурата на Испания с останалата част на континента лимитира опцията ѝ да предложи различно доставяне и да се трансформира в главен европейски газов хъб, написа Euractiv. С сходни причини испанският министър председател Педро Санчез прикани Европейския съюз да финансира подсилването на газовата връзка на страната с Европа.

Испания разполага с потенциал от 3.31 милиарда куб. метра за предпазване на полутечен природен газ (LNG) или 35% от потенциала на Европейски Съюз и Англия съгласно данни на Gas Infrastructure Europe (GIP), асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура. Следват Англия с 22% от потенциала за предпазване, Франция с 14% и Белгия с 6% съгласно данните, представени от испанското издание EFE.

Испания също по този начин е водеща във връзка с потенциала за регазификация. Това е процесът, посредством който втечненият природен газ (LNG), доставен в това положение при минус 160 градуса, още веднъж се трансформира в газообразно положение, преди да се пусне за превозване по газопроводите. Испания разполага с 27% от общия потенциал за регазификация на Европейски Съюз и Англия, която пък е на второ място с 22%. Следват Франция със 17% и Белгия с 8%. Капацитетът за регазификация на Испания възлиза на 1 910.40 GWh дневно.

Тези преимущества разрешават на страната да посрещне рецесията, провокирана от съветската инвазия в Украйна, с по-голямо успокоение в съпоставяне със съседите ѝ, най-малко във връзка с сигурността на доставките. Високите потенциали послужиха на Испания в края на предходната година, когато Алжир спря подаването по газопровода Магреб-Европа през Мароко. Другият маршрут, свързващ Алжир с Испания, е газопроводът Medgaz, чийто потенциал беше повишен.
Реклама Енергиен остров
Испания има капацитет да обезпечи опция на доставките на съветски газ за Централна Европа както заради потенциала си за регазификация и предпазване, по този начин и заради връзката си с Алжир. Връзката с централноевропейската газова система обаче е слаба, заради което специалисти дефинират Испания като " енергиен остров ".

Испанският министър председател Педро Санчез изиска от Европейски Съюз да финансира газовата съгласуваност на страната с Европа, с което съживи очакванията за създаване на газопровода Midcat. Проектът за Midcat беше контрактуван през 2013 година от държавните управления на Испания, Франция и Португалия, само че беше спрян, откакто през 2019 година испанските и френските регулатори решиха, че той не дава отговор на потребностите на пазара. Поделянето на разноските за построяването му също предизвикваше различия сред страните. Към момента Испания има единствено две връзки с газовата система на Франция, които разрешават да се доставят към 8 милиарда куб. метра газ годишно, до момента в който с Midcat количеството може да доближи 17 милиарда куб. метра. Но въпреки че огромна част от неговата инфраструктура е построена, стартирането му в приложимост евентуално би лишило години.

Руската война в Украйна и препоръчаната нова енергийна тактика на Европейски Съюз, която залага амбициозната цел за бързо понижаване на енергийната взаимозависимост на континента от Москва, ще са катализатор за реализацията на отлагани до момента планове.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Енергетика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР