С две въдици, поставени на брега на Висла, 85-годишният Тадеуш

...
С две въдици, поставени на брега на Висла, 85-годишният Тадеуш
Коментари Харесай

Полша се превръща в пустинята на Европа

С две въдици, сложени на брега на Висла, 85-годишният Тадеуш Норберчак гледа с паника извънредно ниското равнище на реката, която прекосява полската столица, знак освен за засушаване, само че и за същински дефицит на вода, който заплашва Полша.

" Не помня водата да е била толкоз ниска, колкото е от няколко години. Това е покруса ", възмущава се този пенсионер с обичайната рибарска жилетка и каскет, за се пази от жаркото слънце ".

" По-нататък на север е още по-лошо, Висла наподобява на локви с вода ", споделя той за Агенция Франс Прес.

Подобно на Висла, стотици реки в Полша са се свили до потоци, а езерата изчезват.

" Статистически, всеки поляк разполага с 1600 кубични метра вода годишно, което е три пъти по-малко от междинното в Европейския съюз. Нашите запаси са сравними с тези в Египет ", алармира през юни полската счете палата, която озаглави отчета си " Полша, пустинята на Европа ".

Средната европейска стойност е 4500 кубични метра годишно на глава от популацията. Рекорда държи Хърватия с 27 330 кубични метра, съгласно Евростат. Чешката република има равнище, сравнимо с това на Полша. Кипър и Малта са на опашката, като Малта разполага едвам с 220 кубични метра на глава от популацията.

Противно на възприетите схващания, Полша, която се намира в пресечната точка на океанските и континенталните климатични зони, в никакъв случай не е имала доста вода. В страната има по-малко превалявания, в сравнение с в страните, които са по` на запад, до момента в който изпаренията остават сравними.

Успоредно с климатичните промени, с все по-чести интервали на

суша и краткотрайни порои, ситуацията стана обезпокоително.

Степи

Цяла линия земя, преминаваща през страната от запад на изток, постепенно се трансформира в степ. Сушата предизвиква огромни загуби за земеделието, само че природата, горите, фауната също са мощно наранени.

" През 2018 година, доста, доста сушава година, нивото на водата спадна на 1100 кубични метра на глава от популацията, съвсем под прага на сигурността ", декларира за Агенция Франс Прес Сергиуш Кергел, представител на " Води полские " ( " Полска вода " ) - държавна институция, натоварена с въвеждането на световната политика в областта на водата.

Тази година има риск обстановката да се повтори.

В началото на юни град Скерневице, на 80 километра от Варшава, трябваше да понижи водоподаването в някои квартали. В продължение на няколко дни вода имаше единствено в приземните етажи на къщите. Обитателите на горните етажи можеха да се доставят с десетлитрови туби с вода, доставени от общината.

Полската хидрологична работа издаде през юли предизвестие. В 12 воеводства от общо 16 има заплаха равнището на подпочвената вода това лято да е незадоволително. С други думи, в 2/3 от страната в по-плитките кладенци може да няма вода.

Над 230 общини към този момент са въвели воден режим, някои не разрешиха пълненето на басейни, поливането на градини и миенето на коли под опасност от тежки санкции.

Социални спорове

Общините, лишени от вода, са длъжни да я купуват от прилежащите, което провокира обществени спорове, да вземем за пример в община Сулмержице /в центъра на страната/, която упреква рудник за лигнитни въглища, че понижава равнището на подпочвените води или в Подкова Лесна, покрай Варшава, където локалните поданици атакуват съседите си, които щедро поливат градините си.

" Някои райони на страната към този момент претърпяват хидрогеоложка суша - когато водата не прониква в дълбоките пластове на почвата и не се филтрира в изворите ", изяснява Кергел.

" Не помня същинска зима със сняг, който се задържа дълго и се топи постепенно, с цел да проникне в почвата ", споделя със страдание Тадеуш Норберчак.

Днес равнището на водата във Висла във Варшава е към 40 сантиметра. През май, в интервал на значителни превалявания, то беше 6 метра.

" Водата е избягала. Тя е в Балтийско море. Сметката излиза, само че тази вода не ни дава нищо. Водата не е от изгода за индивида, за земеделието ", удостоверява Кергел.

Задържането на водата в действителност е най-големият проблем, с който Полша би трябвало да се оправи през идващите години.

При неналичието на задоволителен брой водосборни резервоари, страната задържа единствено 6,5 % от водата, която минава през нейна територия, до момента в който Испания съумява да задържи 49 на 100.

За да се пребори със незабавния проблем, държавното управление възнамерява да построи до 2027 година към тридесет водосборни резервоари, с цел да удвои размера на водата, съхранявана сега. Това е инвестиция от 14 милиарда злоти (3,28 милиарда евро). Освен това, фермерите могат да строят дребни резервоари с размер до 1000 кубични метра, без особено позволение.

" Едва в този момент откриваме проблеми с водата в Полша. Досега мислехме, че този проблем визира единствено субсахарска Африка и не е европейски, полски проблем ", изяснява Лешек Паздерски, специалист на " Грийнпийс ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР