С две предпремиери, на 5 и 6 април, Държавната опера

...
С две предпремиери, на 5 и 6 април, Държавната опера
Коментари Харесай

За първи път на българска сцена: Варненската опера представя мюзикълa „Дух“

С две предпремиери, на 5 и 6 април, Държавната опера във Варна ще показа най-новия си мюзикъл „ Дух “, който се слага за пръв път на българска сцена.

Премиерата следва в XV издание на Опера в Летния спектакъл – Варна 2024, оповестяват от културната институция.

Създаден по обичания на няколко генерации едноименен холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг, мюзикълът прави премиерата си в Манчестър през 2011 година и незабавно по-късно завладява сцените на Уест Енд и Бродуей. Автор на либретото е Брус Джоел Рубин, а музиката е на Глен Балард и Дейв Стюарт, който публиката познава като дуетната половинка на Ани Ленъкс от Eurythmics.

Сюжетът споделя за влюбените Сам и Моли , които една нощ, до момента в който се прибират, са нападнати и Сам умира, само че остава покорен сред този и оня свят. Моли е в заплаха и той не може да я остави сама. Медиумът Ода Мей Браун му оказва помощ да се свърже с обичаната си и да я предизвести, че хората към нея не са каквито наподобяват.

За концепцията си режисьорът Сребрина Соколова споделя: „ Основното в нашата режисура е един общоприет проблем на съвремието ни – салдото сред материя и дух. От този баланс зависи кой какъв живот води и какви избори прави. Мюзикълът предизвика разсъдък и усеща, набожност и атеизъм, задава въпроси и търси отговори. Любовната история надвишава нашето измерение и надскача общоприетите граници на взаимоотношенията и усещанията ни. Противопоставя амнистия и възмездие, мощ и беззащитност, материя и нематериалност. Помага ни да се запитаме какво е любовта и какви са нейните граници; какво място ѝ е отредено в актуалния цифров, материален свят; какво се случва след гибелта и краят ли е тя “.
Диригент е Страцимир Павлов , за който мюзикълният род е специфичен, а в „ Дух “ той внася персоналния си почерк, като прибавя щипка госпел звучене. Костюмите са на Ася Стоименова , а сценографията е поверена на носителя на „ Икар “ Петко Танчев . Хореографът Надя Димокова кара хора и духове да танцуват на сцената по присъщ метод.

За плана са събрани впечатляващ млад екип от артисти, които са също толкоз положителни артисти. Милица Гладнишка с присъщия си комизъм влиза в основната роля на контактьорката с духове Ода Мей Браун.

В основните функции ще гледаме Виктор Ибришимов, Калоян Николов, Лилия Илиева-Михайлова, Валерия Василенко, Велин Михайлов, Нейчо Петров – Реджи, Станислав Кондов, Георги Георгиев. Емблематичната ария “Unchained melody ”, която във кино лентата е в осъществяването на Righteous Brothers, заема централно място и в мюзикъла. Поставяйки тематиките за положителното и злото, за любовта, която побеждава даже гибелта, спектакълът ни придвижва в световете на хората и духовете с прелестна музика, вълнуваща актьорска игра и сюжет, който съчетава романтика, тайнственост и трилър.

Варненската режисура на „ Дух “ е премиерна за България.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР