С две награди от XIV международен хоров фестивал „Сребърни камбани”

...
С две награди от XIV международен хоров фестивал „Сребърни камбани”
Коментари Харесай

Хор „Орфей“ с 2 награди от международен онлайн фестивал  

С две награди от XIV интернационален хоров фестивал „ Сребърни камбани” - Латвия се окичиха артистите на Елена Цветкова. Трета премия в категория „ Детски хорове” завоюваха девойките и момчетата от детски хор „ Орфей” при Младежки център.Талантливите хасковски деца се състезаваха в най – многочислената категория, в която участваха детски хорове от музикални учебни заведения, лицеи и учебни заведения по изкуства от Русия, Полша, Украйна, Беларус, Молдова, Армения. Орфейци извършиха „ Аве Мария” от Алберти и „ Dona nobis pacem”oт Мери – Лин Файтфул.

Дамите от вокален отбор „ Орфей+” също завоюваха III премия, само че в категория „ Вокални ансамбли”. Съставът съществува единствено от 5 години и това е първата му премия от интернационален хоров конгрес. Те се показаха с напълно православна музика – „ Отче наш” от Кедров и „ Тебе поем” от Добри Христов. В тяхната категория конкуренцията също бе огромна – участваха хорове от консерваториите в Нижни Новгород, Русия и Коми, от колежа по изкуства”Чайковски”, лицей по педагогика и изкуства в Санкт Петербург, казахски хор на филхармонията в Казахстан.

Хоровият фестивал „ Сребърни камбани” се организира за четиринайсти път в Даугавпилс, Латвия. Това е първото му онлайн издание, само че в него участваха 150 състава с над 3000 артисти от 18 страни - Полша, Чехия, Украйна, Беларус, Молдова, Русия, Казахстан, Армения, Китай, Румъния и други Детски хор „ Орфей” и вокален отбор „ Орфей+” бяха единствените представители на България, на фона на 90 хора от Русия!!!

Журито, което оценяше осъществяванията бе формирано от изявени хорови експерти, диригенти и преподаватели от Испания, Норвегия, Латвия, Русия, Румъния, Украйна, Беларус и Китай, а ръководител бе американският диригент и учител проф. Тим Шарп - артистичен и изпълнителен шеф на Тулса Хор, Директор на нововъведенията за Trevecca Център за нововъведения в изкуствата на университета в Нешвил, Тенеси.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР