С до 200 лв. може да бъдат глобени пациентите, които

...
С до 200 лв. може да бъдат глобени пациентите, които
Коментари Харесай

До 200 лв. глоба при липса на профилактичен преглед

С до 200 лева може да бъдат санкционирани пациентите, които не вървят на профилактични прегледи при персоналните си лекари. Възможно ли е да бъдем глобени при пропускане на обзор?

Санкцията е написана в Закона за здравето доста от дълго време. До момента обаче съвсем не се ползва. От Министерството на здравеопазването регистрират невисок интерес към профилактичните прегледи - към 38%.

„ Интересът на българите към личното им здраве по принцип е невисок и в случай че лекарите не предизвикваме да ги поканим за годишен профилактичен обзор, може би този интерес ще бъде още по-нисък. Ролята на здравното министерство е не да плаши жителите с санкция, а да провежда акции, тъй че да разпространява профилактичните прегледи ", на мнение е доктор Мирослав Спасов.

По думите му по целия свят на профилактиката се разпореждат огромни очаквания, с цел да се избегне развиването на тежки заболявания и занапред страната да отделя пари за скъпоструващи медикаменти.

„ Процесът е съвместен. Не би трябвало единствено да се делегират права на лекарите и те да се трансформират в служители на реда на здравната система ", счита доктор Спасов.

Той сложи и въпроса по какъв метод общопрактикуващите лекари би трябвало да приканват пациентите си да правят годишния си обзор.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР