С днешния концерт на джазмените Веселин Веселинов–Еко и Милен Кукошаров

...
С днешния концерт на джазмените Веселин Веселинов–Еко и Милен Кукошаров
Коментари Харесай

Джаз, Бетовен, млади таланти и „тромбонна атракция“ в идните концерти на „Мартенски музикални дни“

С днешния концерт на джазмените Веселин Веселинов–Еко и Милен Кукошаров продължава програмата на 63. МФ „ Мартенски музикални дни “. Въпреки името на дуета си Das Weltschmerz DueTT („ мирова тъга “), майсторството на двамата постоянно буди екстаз у публиката. „ Consequences ” е вторият албум на камерното дуо, разследване от събраната храброст, музикално израстване и импровизаторско мислене, които Еко и Кукошаров споделят. Този петък ще можем да чуем както творби на Рахманинов и Сати, по този начин и авторски композиции на двамата надарени музиканти.

В събота от 11 ч. в Заседателната зала на Република България „ Любен Каравелов “ пък ще се състои отменилата се прожекция на кино лентата „ Родина – хорът на Русе “. Проектът е дело на Група „ РУСЕФИЛМ “ при Възрожденско читалище „ Зора – 1866 “ във връзка 35-ата годишнина от фестивала в Ланголен, Уелс. През 1988 година на този интернационален конгрес Хор „ Родина “ печели всички първи награди в категориите, в които взе участие, както и Голямата премия „ Хор на света “.

От 19 ч. в Голямата зала на Доходното здание световноизвестната пианистка Елена Башкирова, диригентът Найден Тодоров и Софийската филхармония ще потопят фестивалната аудитория в лирическия свят на Бетовен. Концертът в събота ще показа Концерт за пиано и оркестър №4, отличаващ се с невероятната лирическа хубост на клавирната партия. А останалата част от програмата на Софийските филхармоници ще изведе от сянката на фамозните 3-та и 5-а симфонии прелестната със своята класическа виталност Четвърта симфония на Бетовен.

Неделната заран е времето за дълго чакания Гала концерт на спечелилите в Международния конкурс „ Франц Шуберт “, чийто уредник е НУИ „ Проф. Веселин Стоянов “. Изданието през 2023 година се отличи с изключително мощни участници, а в този момент лауреатите нямат самообладание да излязат на фестивалната сцена. Концертът ще показа произведения на Шопен, Хендел, Бетовен, Шуберт и други в осъществяване на Борис Дюлгеров (пиано), Вероника Илиева (пиано), Петра Църноречка (сопран), Ариел Юхьон Чон (сопран), Стоян Буюклиев (тенор) и клавирното дуо Диана Чаушева (цигулка) и Виктор Василев (пиано).

От 19 ч. пък стартира концертът на виенския квартет Viena Trombone Attraction, който ще излезе за първи път пред българска аудитория. Музикантите ще показват своята премиерна стратегия Pictures of Life, събрала най-хубавите музикални и театрални моменти от над 15-годишната история на състава. Програмата ще изненада и със занимателни постановъчни решения, създадени взаимно с Фердинандо Чефало (хореограф и режисьор), което е заричане за един повсеместен инструментален театър.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР