С дейността си партия Възраждане и нейният лидер Костадин Костадинов

...
С дейността си партия Възраждане и нейният лидер Костадин Костадинов
Коментари Харесай

БХК поиска разпускане на Възраждане

С активността си партия " Възраждане " и нейният водач Костадин Костадинов целят да разрушат демократичния правов ред в България. Това написа в сигнал на Българския хелзински комитет и общественици до изпълняващия функционалностите на основен прокурор Борислав Сарафов.

" От Възраждане все по-често насочат открити апели за принуждение и употребяват незаконни средства за реализиране на свои политически цели. В сигнала са изредени редица съответни случаи, в които партията нарушава жестоко Закона за политическите партии и Конституцията, а деятели на Възраждане, в това число нейният водач, нерядко употребяват или подбуждат към принуждение ", настояват вносителите на сигнала.

Подробните съображения за настояването:

1. Политическа партия „ Възраждане “ е последна националистическа партия, която през целия интервал на активността си поддържа очевидно антималцинствени позиции, а през последните месеци и прави дейности в очевиден прорез с открития в Република България либерален и правов ред. Партия „ Възраждане “ и нейният ръководител употребяват недемократични средства и способи за реализиране на задачите им. Изразяването на мнение от поддръжниците на партията изгуби своя либерален темперамент, защото е обвързвано с апели и форми на принуждение над други български жители. С това редовно се нарушават наредбите на Закона за политическите партии. Дейността на партия „ Възраждане “ и нейния ръководител Костадинов опонира на Конституцията, защото е ориентирана към това да отхвърля човешкото достолепие, свободната воля, гражданските и политически права на български жители, както и към това да бъде открито държавно ръководство, което влиза в прорез с главните начала в Конституцията.

2. Макар тези характерности да са правилни за целия интервал на битие на политическата групировка, през последните два месеца изявите на партията, на нейния ръководител и на последователите ѝ се радикализират непрекъснато и се трансформират в заплаха за поддържане на цивилен мир в българското общество. Вътрешнополитическата рецесия и вилнеещата война наоколо до България също са от голяма важност за оценка естеството на активността на политическа партия „ Възраждане “ и допускат взимане на ограничения за ограничението ѝ, в това число посредством предприемане на ограничения за разформироване на партията.

3. Изразяването на противоположни визии по съществени въпроси на обществено-политически въпроси е естествен развой в една демократичната страна. На това се основава самото действие на демократичния модел на ръководство. Но потреблението на незаконни средства за реализиране на политически цели, в това число потребление и подбудителство към принуждение, не може да се употребява с конституционната и законова отбрана на свободата на изложение и свободата на сдружаване в едно демократично общество. Когато участници в политическия живот си слагат за цел унищожаване на открития либерален модел на обществена власт и замяната му с репресивно по своя темперамент ръководство, което изнапред унищожава отбраната на главните права на индивида и стъпва на упражняването на гнет на жителите, които не одобряват политическите хрумвания на сходно ръководство, страната е длъжна да вземе ограничения.

Подробно са разказани дейностите на националистическата групировка към ограниченията против КОВИД рецесията и опитите волята на суверена да бъде сменена с ползите на една партия с незаконни средства. Посочени са и акциите им по отношение на позицията, която заемат по войната на Русия с Украйна, при които има и потърпевши жители. " Възраждане " систематично употребява антисемитизъм, насажда ненавист и злоба към бежанци, роми, както и към представители на ЛГБТИ общността. Мишена на техните нападки са обособени жители, държавни институции, даже личния състав на заведение в центъра на столицата. Привърженици на национализма под флаговете на Възраждане осуетиха кинопрожекция на европейски филм в София и Варна, като полицията не съумя да подсигурява правото на спокойно събиране на жителите. Описани са и случаи на тормоз върху публицисти и нарушение на правото на независимост на изложение.

Когато партията използва или приканва за принуждение и си слага за цел унищожаване на открития либерален модел на обществена власт и замяната му с репресивно по своя темперамент ръководство страната е длъжна да вземе ограничения за ограничение на партията, считат подписалите сигнала, считат вносителите.

Сигналът е адресиран до и.ф. основния прокурор, който може да предприеме дейности за разпускането на партията и за оповестяването на активността й за противоконституционна. Копирани са и Висшия адвокатски съвет и Омбудсмана, които имат значима роля за запазване на главните права на жителите.

Снимка: БГНЕС
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР