С децата в почивните дни е рубрика на Детски Дневник

...
С децата в почивните дни е рубрика на Детски Дневник
Коментари Харесай

С децата в почивните дни по време на коронавирус

" С децата в почивните дни " е графа на " Детски Дневник " за хората, които избират в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.

В нея обичайно ви предлагаме хрумвания за събития и други интензивности за уикенда, обстановката в този момент обаче е друга. България е в изключително състояние до 13 април - доста учебни заведения към този момент оповестиха, че удължават ваканцията (досега тя беше грипна), а здравните управляващи предлагат да се заобикаля скупчването на доста хора на едно място. Затова и множеството събития за деца са анулирани, по тази причина този път ще ви предложим по какъв начин да говорите с децата за ковид и други потребни диалози с тях и ще напомним препоръки за сигурност.

Ваканция - по преценка на родителите, в София за всички

Поради изключителните условия в петък (13 март) на всички места, където няма грипна почивка сега, учениците бяха освободени да не участват в учебно заведение по преценка на родителите. Това заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

След като Народното събрание разгласи изключително състояние, кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че грипната почивка на учениците в столицата се удължава с още една седмица - до 22 март. Ще се организират онлайн образования съгласно самостоятелните благоприятни условия на всяко учебно заведение. Предстои районните здтавни инспекции да разгласят продължение на грипната почивка в страната по области.

В петък ранния следобяд към момента нямаше единно решения за детските градини.

Как да разбираем на най-малките деца за ковид

Темата за ковид залива всичко и няма по какъв начин децата да не стартират да задават въпроси.
Не е значимо да изнасяте лекция за ковид, а е значимо да започнете с въпроса какво в действителност е чуло и знае детето ви по въпроса. Ако знаят единствено, че по света умират хора и " Смъртта иде с косата си да ни посече ", диалогът е напълно друг от този, в който информацията е, че болестта доста наподобява на грип.

Ако детето е под 6 години и нищо не е чувало, по-добре не го стресирайте. Съобразете се с възрастта и познанията му. Може просто да кажете " Има разнообразни вируси, както когато те боли коремът или гърлото, коронавирусът е различен вид вирус ".

Колкото до миенето на ръцете в продължение на 20 секунди - елементарно е: можете да му кажете да изпее два пъти песничката Happy Birthday. Или да пеете " Хей ръчички ", с която към този момент се появиха и клипове (вижте видеото).



Още от препоръките, които след диалози с педиатри, психолози, експерти по детски инфекциозни болести и специалисти по сигурност предлага " Ню Йорк таймс ", можете да прочетете тук.

Как една майка от Англия откри метод да припомня на детето си да си мие ръцете, до момента в който не е с него денем - вижте тук.

С децата у дома

Според прогнозата за времето през уикенда ще е дъждовно, тъй че и разходката на чист въздух в планината няма да е вид за множеството родители. Седенето у дома може да е досадно и уморително, по тази причина можете да го разнообразявате с готвене дружно (лесни предписания за кулинарни подвизи с децата можете да видите в рубриката на " Детски Дневник " " С децата в кухнята " ), да играете настолни игри, да гледате детски филми, да четете дружно книги (много фрагменти и информация за нови книги за деца можете на намерите в рубриката " Детски книги " на " Детски Дневник " ).

Може и просто да си говорите по-дълго с тях, да танцувате или да създавате всякакви неща с ръце.

Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата ", взаимно с просветителната платформа Уча.се, създаде видеоуроци по сигурност на придвижването по пътищата, подобаващи за деца и младежи. В този видео урок да вземем за пример ще научите главните правила за безвредно придвижване на пътя. Знаеш ли кои са пешеходците? А къде се движат, в случай че няма тротоар? Не забравяй да се оглеждаш деликатно, когато пресичаш даже на пешеходна пътека! А знаеш ли по какъв начин да пресечеш, в случай че си на колело?



Идеи за книги за родители - тук.

Бебетата и неродените са минимум застрашени

Всички приказват за боледуването от ковид и напълно разбираемо, родителите са разтревожени от все по-притеснителната конюнктура в Европа и България. За да бъде избегнато заразяване с вируса, е от изключително значение да се съблюдава изключителна хигиена и усърдно миене на ръцете.
За родителите с деца до едногодишна възраст е значимо да знаят, че бебета, за разлика от възрастните, са с много по-нисък риск да бъдат инфектирани с новия ковид. Освен това има и по-малка възможност да развият признаци. Това успокоява проф. Кристоф Бюрер, шеф на клиниката по неонатология " Шарите " Берлин.

В Китай единствено 9 бебета под 1 година са разпознати при започване на февруари 2020, в миг, когато общият брой на заболелите е над 50 000. Нито едно бебе с положителен резултат от тест не е било съществено болно, нито едно не е признато в интензивно поделение, осведоми Бюрер в изявление за Европейската фондация за грижа за новородените, оповестено на уеб страницата на фондация " Нашите недоносени деца ".

" Тъй като описването на епидемиологията на COVID-19 се разгласяват с висока скорост, има съображение да се допуска, че бебетата както прибързано родените, по този начин и родените на термин, просто не са главната цел на този вирус ", споделя експертът.

Няма документиран нито един на случай на вътреутробно предаване. Това не изключва опцията за предаване преди раждането, само че е малко евентуално, споделя още Бюрер за утешение на бременните дами.

Съвети по какъв начин да действате, в случай че се чудите дали имате признаци на ковид - тук.

 Графика: Фондация
Графика: Фондация " нашите недоносени деца "

За заетите родители седмичният бюлетин на " Детски Дневник " събира в петък на едно място гратис най-важните вести и най-интересните истории. Необходими са единствено регистрация в id.capital.bg и абонамент.

За вести без ковид - четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР