С четири проекта на обща стойност 1,3 млрд. лева Министерството

...
С четири проекта на обща стойност 1,3 млрд. лева Министерството
Коментари Харесай

75% от училищата у нас са поискали STEM център

С четири плана на обща стойност 1,3 милиарда лв. Министерството на образованието модернизира инфраструктурата на образователните заведения в страната.

Средствата ще бъдат обезпечени по Плана за възобновяване и резистентност, като три от заложените планове са фокусирани върху предучилищното и учебното обучение, а един е в областта на висшето обучение и науката.

Най-знаковият е този за  и нововъведенията в междинното обучение, за който е очакван запас в размер на 570 млн. лв.. Целта на плана е до юни 2026 година да бъдат построени STEM центрове във всяко учебно заведение в България. Ще бъде основан и Национален STEM център в София, както и три районни STEM центъра, които да съдържат лаборатории и където да се приготвят учители, възпитаници и олимпийските ни състезатели по естествени науки и математика.

От всички 2271 учебни заведения към този момент са подадени 1720 кандидатури, или 75% от учебните заведения у нас, а срокът за кандидатстване е до 21 август.

Направленията, в които се кандидатства от позиция на, са свързани с създаване на нова среда по математика и осведомителни технологии, естествени науки и зелени технологии, физика, 3D моделиране и роботика и други

Във втория огромен план по ПВУ са заложени 329 млн. лв. за модерницация на просветителната инфраструктура.
 МОН поставя на нови основи професионалното обучение
МОН поставя на нови основи професионалното обучение

Съществено изменение на листата на специалностите

Ще бъдат издигнати осем учебни заведения в три общини - Столична, Варна и Бургас, както и осем детски градини в Столична община.

Друг съставен елемент на плана е повсеместен ремонт на учебни заведения и детски градини, като ще бъдат обхванати най-малко 57 детски градини и 59 учебни заведения. Подадени са 229 проектопредложения, които са в процедура на асортимент.

Отделно са заложени средства за ремонт и рехабилитация на минимум 25 общежития, като са подадени 38 проектопредложения.

Освен това ще бъдат построени  в 28 професионални гимназии , като ресурсът по този съставен елемент е 57 млн. лв..
 За всяко дете - STEM център
За всяко дете - STEM център

STEM кабинети са новият шлагер в образованието, само че...

Други 12,7 млн. лв. от плана са ориентирани към създаване на три просветителни кампуса към висши учебни заведения в София. Те ще бъдат основани на територията на Студентски град към Техническия, Лесотехническия университет и Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи.

Третият план по ПВУ планува създаване на юношески центрове в цялата страна на районен принцип. Десет от тези центрове ще бъдат в регионални градове (Кърджали, Търговище, Пазарджик, Варна, Столична община, Кюстендил, Разград, Русе, Смолян и Благоевград), 10 - в необластни градове, както и един Национален фокусен център в София в границите на Националния замък на децата. Общият запас е към 70 млн. лв..
 Изграждат STEM центрове в над 2200 учебни заведения у нас
Изграждат STEM центрове в над 2200 учебни заведения у нас

Предвидени са над половин милиард лв. за задачата

Проектите са главно инфраструктурни, само че ще има опция и за назначение на юношески служащи. Ще бъдат създадени специфични стратегии, разнообразни от извънкласните действия, които са типични за младежките домове или центровете за поддръжка на личностното развиване.

Проектът, касаещ висшето обучение и науката, е на стойност към 300 млн. лв.. По него ще бъдат подкрепени 10 проучвателен университета за създаване на лаборатории и насърчаване на научна активност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР