С близо 50 стотинки за килограм е паднала цената на

...
С близо 50 стотинки за килограм е паднала цената на
Коментари Харесай

С идването на новата реколта: Производители на плодове и зеленчуци прогнозират успокояване на цените

С близо 50 стотинки за кг е паднала цената на доматите за последния месец. Това демонстрира уеб сайтът, основан за наблюдаване на цените на дребно.

С появяването на българските плодове и зеленчуци, отгледани отвън оранжериите, цените се успокояват - споделят производители от Югозападна България.

„ Мисля, че пазарът се поуспокои, тъй като времето се затопли, от ден на ден артикули започнаха да излизат на пазара, до момента в който по-рано имаше нечиста сделка за артикули, които се отглеждат в отопляеми оранжерии. Така, в този момент, мисля че цените са към този момент в нормата “, сподели Николай Тилев, зеленчукопроизводител.

Има леко поевтиняване на сиренето и кашкавала през последните три месеца, демонстрира разбор на цените

Млечните артикули обаче не престават да са на цени, близки до тези от началото на годината.

 „ Както виждате, сега цената на млякото е 50-60 ст. А какъв брой е паднала цената на сиренето и на кашкавала? Риторичен въпрос ви задавам, тъй като не желая да споделя отговора. Не е спаднала в действителност “, сподели Нели Панчева, производител на млечни артикули от Мосомище.

„ Не може огромните мандри да изкупуват на 80-90 ст. козе мляко. Реално, това не е обикновено, една бутилка минерална вода коства повече “, съобщи Соня Укева, притежател на козеферма.

Като производител Нели Панчева избира да  продава непосредствено на клиентите. Казва, че това е доста сложна задача.

„ Ние опитахме с няколко огромни вериги, само че доста тегаво беше. Извиваха ръцете за цени и то, става толкоз невероятно, че сами се отказахме “, сподели тя.

Традиционният български артикул всеобщо се замества от артикул, изработен с вносна суровина

Месопроизводители от Петрич също предпочитат  директната връзка с клиентите.

 „ Колкото повече съкратяваме веригата, толкоз по-достъпни са нещата. Минавайки, през повече прекупвачи, висока цената се получава на процедура “, уточни Росица Телкеджийска, производител на био зеленчуци.

С успокояването на цените, пораства броят на клиентите, споделят производителите, които се събраха в Сандански на форума „ От фермата до твоята софра “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР