С близо 45% са намалели нощувките във Варна и областта

...
С близо 45% са намалели нощувките във Варна и областта
Коментари Харесай

Хотелиери и туроператори от Варна вече мислят как да върнат туристите за следващото лято

 С близо 45% са намалели нощувките във Варна и региона през най-силния за туризма месец август в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Причината е пандемията от COVID-19, която засегна съществено туристическия бранш, оповестява Българска национална телевизия.

На този декор, във Варна се организира ревюто " Туризъм експо ". Целта на форума е да се очертаят новите модели за справяне с рецесията в сектора.

Въпреки пандемията, хотелиери и туроператори към този момент мислят по какъв начин да върнат туристите в България през идната година. От сектора разискват разновидности за предложение на по-ниски ценови пакети и по-качествена туристическа услуга.

Павлин Косев, ръководител на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите разяснява: " Туризмът е бизнес, който няма по какъв начин да загине. Има доста туристи, които с неспокойствие чакат да се охлаби ситуацията, да има полети. Много туристи има, които чакат, с цел да дойдат при нас. Има доста туристи, които обичат българското Черноморие и ще се върнат при нас ".

Най-трудната си година изпращат и летищата във Варна и Бургас. Двата аеропорта регистрират 80% спад на пасажерите и на приходите. От компанията са кандидатствали по мярката 60/40, с цел да запазят личния състав си.

Франк Кванте, изпълнителен шеф на летищата във Варна и Бургас съобщи: " Трябва да беседваме с държавното управление какви спомагателни ограничения могат да се подхващат, с цел да оцелеем. Въпреки че нашият бизнес е на сериозно равнище, влагаме доста, с цел да опазим здравето на пасажерите ".

Очакванията за идната година са по-оптимистични. Планирани са полети от Англия, Полша и Чехия, които са обичайни за България пазари.

Димитър Биков, шеф отдел " Авиационен маркетинг ", Летище Варна добавя: " Остават двата огромни за нас въпроса, дали съветският пазар ще отвори и дали британският пазар ще отвори, защото тази година и двата пазара бяха затворени, което нанесе огромни вреди. Това са два от трите най-големи пазара на двете летища ".

Бизнесът, обвързван с туризма, също се оправя мъчно с последствията от пандемията. Емилия Ангелова е шеф на компания за продажба на техника за хотели, заведения за хранене и за дома.

Емилия Ангелова, шеф на компания разяснява: " Все още се оправяме сами. Да, мъчно ни е, тъй като хора се разболяват, само че се завърта по някакъв метод машината.

От туристическия отрасъл са безапелационни, че могат да излязат от сложната обстановка, само че са нужни профилирани образования на чиновниците за работа в новите условия ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР