С близо 15% е поскъпването на българските зеленчуци спрямо миналата

...
С близо 15% е поскъпването на българските зеленчуци спрямо миналата
Коментари Харесай

С близо 15% е поскъпването на българските зеленчуци спрямо миналата година по същото време

С близо 15% е повишаването на българските зеленчуци по отношение на предходната година по същото време. Най-скъпо сега ни излизат краставиците, родно произвеждане, като за кг цената им доближи 4 лв..

Какво наложи промяна на етикетите с по-високи цени и въздейства ли това на търсенето от страна на клиентите, ревизира Пламенка Тонева на един от общинските пазари в Русе.

Според Росен Петракиев, който отглежда зеленчуци към този момент над 20 години в близкият град Мартин, рисково високите температури повлияват отрицателно на количеството и качеството на продукцията, от което предлагането понижава и надлежно при огромно търсене - цените нарастват.

" Българска национална телевизия: Какво наложи промяната на етикетите и по-високите цени това лято?

- Ами, за мен това се дължи на рано настъпилите рисково високи температури. Съответно оттова пада добивът на продукциите и по тази причина заради ниското предложение има и по-високи цени.
- По-високи ли са разноските по развъждането на продукцията?
- Ами, неизбежно. Значи, с цел да ги защитим растенията от неприятните климатични условия, ние би трябвало да поставим много повече грижи, които са свързани с материални средства ", посочи Росен Петракиев.

Попитан по какъв начин се оправят зеленчукопроизводителите с безводието и отразява ли се на производството по-високата цена на водата, земеделецът отговори:

" При зеленчуковото произвеждане водата ни не е като водата за питейни потребности. При нас се полива от сондажи или от реки. Така че при нас, най-малко в Северна България, не се повлияваме от цената на водата.

Българска национална телевизия: Налага ли се да вършиме икономии в тази връзка?

- Ами в случай че искаш да произвеждаш добра продукция, няма по какъв начин да правиш икономии. Просто или произвеждаш, или унищожаваш културата. "

Според него обаче по-високите цени на родните зеленчуци не стопират хората да ги търсят и купуват.

" За моя наслада, българинът от ден на ден държи на това какво ще постави на трапезата си и положителната храна е приоритет. "

Според Кунчо Кунчев, който е шеф на общински пазар в Русе, вносната продукция на пазара е напълно малко и то главно на култури, които не се създават у нас.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР