С биенето на камбаните десетки хиляди вярващи, политически лидери и

...
С биенето на камбаните десетки хиляди вярващи, политически лидери и
Коментари Харесай

Десетки хиляди изпратиха Бенедикт XVI на церемония, оглавена от папа Франциск

С биенето на камбаните десетки хиляди вярващи, политически водачи и самият папа изпратиха по последния му път почетния папа Бенедикт XVI, немския теолог, който влезе в историята, като се отдръпна от папството, на рядка литургия в четвъртък за мъртъв понтифекс, ръководена от жив, оповестява Associated Press.

Тълпата ръкопляскаше, до момента в който носачите на ковчега изнасяха кипарисовия ковчег на Бенедикт от забулената в мъгла базилика Свети Петър и го поставяха пред олтара на големия площад извън. Папа Франциск, облечен в пурпурните одежди, типични за папските погребения, откри службата с молитва и я затвори час по-късно, като тържествено благослови елементарния ковчег - декориран единствено с герба на някогашния папа.

Държавни глави и кралски особи, духовници от целия свят и елементарни хора се стекоха на церемонията, макар молбите на Бенедикт за елементарност и формалните старания да резервира първото заравяне на почетен папа в актуалните времена сдържано.

Събитието беше значимо и с това, което му липсваше: чувството за неустановеност, което обикновено би съпътствало гибелта на папа, преди да бъде определен нов. Смъртта на Бенедикт означи края на едно извънредно десетилетие, в което един ръководещ папа живееше дружно с пенсиониран.

" Бенедикт беше мостът сред (Св. Йоан Павел II) и Франциск “, съобщи Алесандра Апреа, 56-годишна от Мета ди Соренто покрай Неапол. " Не бихме могли да имаме Франциск без него.

Пренебрегвайки увещанията за възпитание в края, някои от тълпата държаха транспаранти или викаха " Santo Subito! “ — " Светостта в този момент! “ - повтаряйки спонтанните викания, които избухнаха по време на погребението на Йоан Павел през 2005 година

Бившият Йозеф Ратцингер, който умря на 31 декември на 95-годишна възраст, се смята за един от най-великите теолози на XX век и е прекарал живота си в отбрана на църковната теория. Но той ще остане в историята с неповторим, революционен акт, който промени бъдещето на папството: той се отхвърли от поста, първият папа от шест века, направил това.

Франциск похвали смелостта на Бенедикт да се отдръпна, като сподели, че това " отвори вратата “ на други папи да създадат същото.

Ватиканът заяви, че към 50 000 души са участвали на литургията, откакто към 200 000 са отдали почитта си през трите дни на обществено гледане.

Само Италия и Германия бяха поканени да изпратят публични делегации, само че други водачи одобриха предлагането на Ватикана и пристигнаха в " персонално качество “. Те включваха няколко държавни глави, минимум четирима министър-председатели и две делегации от кралски представители. Освен това голям брой патриарси се причислиха към 125 кардинали на местата в профил на олтара, а Руската православна черква изпрати собствен задграничен делегат.

Рано в четвъртък Ватикана разгласява формалната история на живота на Бенедикт, къс документ на латински, който е бил подложен в железен цилиндър в ковчега му, преди да бъде запечатан, дружно с монетите и медальоните, изсечени по време на папството му.

Документът отделя задоволително внимание на историческата оставка на Бенедикт и го назовава " почетен папа ", цитирайки буквално латинските думи, които той произнесе на 11 февруари 2013 година, когато разгласи, че ще се пенсионира.

Документът, прочут като " рогито “ или акт, също цитира неговото теологично и папско завещание, в това число обсега му измежду англиканци и евреи и напъните му да се бори със половото принуждение от страна на духовенството, " като непрестанно приканва църквата към превръщане, молитва, смирение и филтриране “.

Франциск не загатва съответното завещание на Бенедикт в проповедта си и произнася името му единствено един път, в последния ред, като вместо това размишлява върху желанието на Исус да се повери на Божията воля.

" Придържайки се крепко към последните думи на Господ и към свидетелството на целия му живот, ние също, като църковна общественост, желаеме да следваме стъпките Му и да препоръчаме нашия брат в ръцете на Отец “, сподели Франциск в края.

По време на четвърт века на св. Йоан Павел II като папа, Ратцингер оглави репресиите против инакомислещите като префект на Конгрегацията за доктрината на вярата, предприемайки дейности против ляво-ориентираната теология на освобождението, която се популяризира в Латинска Америка през 70-те години на предишния век, и против инакомислещите теолози и монахини, които не се придържаха към твърдата линия на Ватикана по въпроси като половия морал.

Неговото завещание беше помрачено от абсурда със половото малтретиране на духовенството, макар че той по-рано от множеството разпозна " мръсотията “ на свещениците, които изнасилваха деца, и в действителност постави основите за Светия трон да ги накаже.

Като кардинал и папа той одобри всеобхватно църковно законодателство, което докара до освобождение от ранг на 848 свещеници от 2004 година до 2014 година, почти неговият понтификат с една година в двата края. Но оживелите от корист към момента го държат виновен за рецесията, за това, че не е глобил нито един свещеник, който сами реалокира насилниците, отхвърля да наложи докладването на полови закононарушения на полицията и го разпознава като олицетворение на духовната система, която дълго време защитаваше институцията пред жертвите.

Самият траурен обред е моделиран по кода, употребен за мъртвите папи, само че с някои модификации, дадени на Бенедикт, който не е бил ръководещ понтифекс, когато е умрял.

След литургията кипарисовият ковчег на Бенедикт беше подложен в цинков, по-късно във външен дъбов ковчег, преди да бъде заровен в криптата в пещерите под базиликата Свети Петър, където в миналото е била гробницата на Свети Йоан Павел II, преди да бъде преместена на горния етаж.

Въпреки че литургията в четвъртък беше необикновена, тя в действителност има казус: през 1802 година папа Пий VII управлява погребението в Св. Петър на своя предходник Пий VI, който е умрял в заточение във Франция през 1799 година като заложник на Наполеон.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР