С безпрецедентна за последните години бюрократична операция Европейската комисия оправи

...
С безпрецедентна за последните години бюрократична операция Европейската комисия оправи
Коментари Харесай

Как ЕК оправи проблема на ГЕРБ с прането на пари

С невиждана за последните години бюрократична интервенция Европейската комисия " оправи " казуса на ГЕРБ с прането на пари, като поправя личния си формален отчет за България след намесата на българското държавно управление.

В края на февруари в годишния си отчет за макроикономическите несъответствия, който е част от Европейския учебен срок, Европейската комисия за пръв път насочи съществени рецензии към България поради слабата система за противопоставяне на прането на пари.

В отчета от Брюксел тогава се посочваше, че ДАНС и прокуратурата в България не проверяват качествено евентуални финансови закононарушения в страната, свързани с пране на пари от политици.

" Потенциални финансови закононарушения не се проверяват качествено. 2/3 от съмнителните преводи, докладвани от финансовите институции в дирекция " Финансово разузнаване " (в ДАНС, б. р.), включват локални политически фигури, само че към тези случаи не се подхващат нужните правораздавателни дейности ", пишеше тогава в документа. В него се допълваше, че София няма важен прогрес в проучването на пречките, които спъват сходни следствия и превръщането им в годни доказателства на прокуратурата.

Повече от два месеца след публикуването на документа Европейска комисия е направила публична промяна - така наречен коригендум, на личния си отчет след реакция на българските управляващи, заяви в сряда Министерството на финансите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР