С бавни темпове, но може да се отбележи увеличение на

...
С бавни темпове, но може да се отбележи увеличение на
Коментари Харесай

Отбелязваме Международния ден на лешоядите

С мудни темпове, само че може да се означи нарастване на популацията на белоглавия лешояд у нас. През 2010 година на територията на България се развъждат едвам 47 двойки, а сега те са над 140. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Добромир Добрев от Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).

Популацията на египетския лешояд за последните три години навлиза в плато, т.е. числеността се задържа към 28 двойки, а типа на черния лешояд сполучливо се възвръща като гнездящ в Стара планина, добави той.

По мотив Международния ден на лешоядите, който се отбелязва през днешния ден, Добрев описа за застрашените от изгубване птици в България и тяхното запазване.

Видове лешояди в България

В България има три типа лешояди - белоглав, египетски и черен лешояд, като два от тях са гнездящи, а от предходната година и третият може да се одобри като гнездящ, изясни Добрев. Това са птици, които са освободени по стратегия за увертюра в Стара планина.

Числеността на лешоядите в България

Числеността и на трите типа лешояди се следи непрекъснато, означи Добрев. Имаме схеми за мониторинг и за трите типа, като най-многочислен и с наклонност за увеличение на популация е белоглавият лешояд. На територията на България за тази година гнездят над 140 двойки от този тип, като в Източни Родопи са 121 двойки.

Египетският лешояд, който е международно заплашен тип и е единственият тип мигриращ от трите типа, е с бройка от 28 двойки в България. За черния лешояд имаме потвърдени 4 или 5 двойки през миналия сезон, добави той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР