С аудиогид на български и английски ще бъде оборудван Дом-музей

...
С аудиогид на български и английски ще бъде оборудван Дом-музей
Коментари Харесай

Аудиогид ще има музеят „Пеньо Пенев“ в Димитровград 

С аудиогид на български и британски ще бъде оборудван Дом-музей „ Пеньо Пенев “ в Димитровград по извоюван от историческия музей план, оповестяват от локалната администрация.

Проектът „ Обновяване аудиовизуалната среда на непрекъснатата експозиция в Дом – музей „ Пеньо Пенев “ е финансиран от Министерството на културата и е на стойност 12 294 лева Предвижда да бъдат актуализирани анотациите и текстовете- част от експозицията, както и да се възвърне аудиовизуалната техника в нея. Изработване на 5-минутен филм за Пеньо Пенев също е част от плана. Основната цел на плана е да се увеличи ползата към експозицията и нейната досегаемост посредством модерни аудиовизуални решения.

В самодейността Община Димитровград е сътрудник с Фондация „ Литературен вестник “. Пеньо Пенев е стихотворец – емблема за Димитровград, знак на неговото съзидателно начало. Домът-музей е „ лицето на града “ и притегателно място за литературния му живот и по тази причина е неотложно да бъде осъвременен, разясняват от локалната администрация.

Срокът за осъществяване на плануваните действия е до 31 март следващата година.

Дом-музей „ Пеньо Пенев ” в Димитровград е основан през 1964 година, като към Музея на социалистическото строителство в града е открита галерия „ Пеньо Пенев “, която прераства в непрекъсната експозиция. От 1970 година тя е преместена на бул. „ Д. Благоев ” № 9 в жилището, където е живял поетът. През 1980 година експозицията е преименувана в Дом-музей „ Пеньо Пенев “- Димитровград. Във фонда си той съхранява над 1500 музейни единици. Сред по-интересните музейни експонати са ръкописи на Пеньо Пенев, най-голямото писмо в българската литературна история, написано от него до Сотирка Робива-Ира, бележници със мемоари, писма, персонални движимости, портрет, нарисуван от сина му - художника Владимир Пенев и други

Музеят разполага с аудиовизуална система, която разрешава да се чуят на запис истинските осъществявания на Пеньо Пенев на негови лични творби, само че е належащо тя да бъде възобновена. На разположение на посетителите са и филми, отдадени на живота и творчеството на поета.

Музеят е уредник на изложения, състезания, литературни срещи, поклонения, полемики, научни конференции, спектакли, празнувания на годишнини и други Той е и съорганизатор на Димитровградските дни на поезията „ Пеньо Пенев “, които се организират на всеки две години при започване на месец май, когато е рождената дата на Пеньо Пенев - 7 май.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР