С атрактивно шоу, с летящи дронове над публиката, с танцови

...
С атрактивно шоу, с летящи дронове над публиката, с танцови
Коментари Харесай

Младите изобретатели в настъпление - откри се първият у нас Международен младежки фестивал „От винта!” в РКИЦ


С атрактивно шоу, с летящи дронове над публиката, с танцови групи за съвременен балет и демонстрации на физици и химици стартира през днешния ден първият у нас Международен фестивал за детско и младежко научно-техническо творчество «От винта!» пред Руския културно-информационен център в София.

В залите на центъра през днешния ден, в събота и неделя ще могат да се прегледат над 100 изобретения на съветски и български участници - деца, студенти, докторанти, млади експерти, на възраст от 8 година до 35 година, в региона на авиацията, корабостроенето, роботехниката и нововъведенията за града. Ще се има и над 40 прояви, в които може да взе участие всеки посетител на Фестивала - демонстрации на планове за виртуална действителност, мастер класове по роботехника, научно шоу, хекатон „ ТЕХНОТРОН ”, ръководство на подводни роботи, уъркшоп с дронове, ръководство на първия български авиосимулатор и доста други.

Патрон на форума е българският президент Румен Радев.

Организатори на фестивала са Министерството на индустрията и търговията и Министерството на образованието и науката на Русия, Фондацията за всестранно развиване на децата и младежта «От винта!», представителството на Россътрудничество в България и българската организация с нестопанска цел «Авиационно-космически форум». С поддръжката на Студентски съвет на СУ ” Св.Климент Охридски ”, с медийни сътрудници Информационна организация БГНЕС и National Geographic-България.

По време на фестивала «От винта!» се организира съвещание на работната група по обучение на Междуправителствената руско-българска комисия по икономическо и научно-техническо съдействие, съпредседатели на която са министърът на индустрията и търговията на Русия Денис Мантуров и министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова, която също поддържа събитието.

Официални посетители на откриването бяха посланиците на Русия, Казахстан и Армения в България.

„ Приветствам задачата на съдружие „ Авиационно-космически конгрес ”, ориентирана към повишението на престижа на България в региона на техническите науки, измежду които – авио-космическите технологии, разработките в машинното инженерство и дизайна ”, се споделя в приветствието на президента Румен Радев към участниците, прочетено от неговия консултант по сигурността и защитата Илия Милушев. Богатите обичаи и достиженията на нашата страна в галактическите научни проучвания и техническите разработки будят горделивост, слагат ни измежду водещите страни в науката за Космоса в света, се споделя в писмото на президента. Той напомни българският принос в значимите галактически задачи. „ Вярвам, че тези достижения ви стимулират устремено да следвате своите цели ”, се показва в приветствието.

Смятам, че първият в България Международен юношески фестивал „ От винта! ” е сполучлив - вие сте нашето бъдеще и го потвърждавате с осъществените планове и модели, съобщи в словото си Негово Превъзходителство посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров. Желая ви шанс, нови изобретения и, несъмнено, да се забележим на идващия фестивал в София, обърна се той към младите гении.

„ Знам, че тези три дни на Фестивала ще ви донесат доста познания и благополучие ”, съобщи ръководителят на форума „ От винта! ” Виктория Соболева. Символичната лентичка при откриването не бе срязана, а след химическа реакция по нова технология бе прекратена с леко почукване от ръководителя на Россътрудничество у нас Павел Журавльов и от представителя на президента.

От много години това е първият добре проведен механически конгрес за изобретения от младежи, с толкоз доста експонати, съобщи пред БГНЕС Илия Милушев, консултант по сигурността и защитата на президента Радев. Българската страна е в дълг към младото потомство, към този момент не съществуват аероклубовете, а авиацията е поле, на което ползата на младите към върховите технологии е най-лесно да бъде предизвикан, сподели той. Президентът стана патрон на Фестивала, воден от разбирането за неговата значителност за израстването на младото потомство, наред е държавното управление - да се замисли и да вземе образец от този добър опит в света, акцентира Милушев.

Много съм удовлетворен от откриването на Фестивала, беше много блестящо, с високо посланичество, с многочислено присъединяване на млади изобретатели от България и Русия с техните неповторими разработки, призна шефът на РКИЦ Павел Журавльов. Техните експонати не са статични, могат да се пипнат, да се задвижат с ръце, а посетителите да научат детайлности за тях от самите им основатели, добави той.

Децата-изобретатели най-вече се радват на Фестивала, за тях той е огромен тласък, тъй като желаят да видят, че техните разработки жънат триумфи и че са постигнали нещо на тази нежна възраст, показа основният секретар на АКФ-България Яна Ненчева.

Обучавам младежите да добиват умения, да работят и схващат системите за автоматизация, за автопилотирането, съобщи пред БГНЕС Добромир Димитров, началник на „ Съвременни летателни технологии ”, който учи студентите от Техническия университет. Той ни сподели няколко разработки на възпитаниците си, един от които е безпилотен аероплан, предопределен за произшествия при бедствия и повреди, който лети 6 ч. и може самичък да излетява и да каца.

Трудно е да се изброят всички изобретения на децата и младежите, които са изложени в залите на РКИЦ. Тук са електромагнитният мотор на Милко Симеонов от Математическата гимназия „ Гео Милев ” в Плевен, един от електрическите автомобили на студентите от Техническия университет под управлението на доц.Пунев, плазмохимичният утилизатор „ Буринич ” за кремиране на медицински боклуци, екологично чист и без аналог в света на Александра от Държавният университет „ Бауман ”- Москва, „ Устройство за подготовка на летци и космонавти ” на Илнур Исянов от Казанския университет „ А.Н. Туполев ”, възпитаниците на Фондация „ Университет за деца ”- България, дроновете на Антон Пулийски, стенда за тествания на докторанта от ТУ Филип Панайотов и доста други – 40 руснаци и 60 българи.

Фестивалът е в разгара си,всеки ден до неделя в това число, в залите на РКИЦ. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР