С Антакия е свършено. Това споделят хората в един от

...
С Антакия е свършено. Това споделят хората в един от
Коментари Харесай

Надежда, вяра и мъка сред отломките в сринатата от земетресенията Антакия

С Антакия е свършено. Това споделят хората в един от най-пострадалите турски градове на кореспондента на Euronews Анелиз Боржес, която е в епицентър на бедствието. Дори постройките, които към момента стоят, може да се наложи да бъдат разрушени, защото са съществено компрометирани. Точно около издирвателните интервенции стотици хора лагеруват по улиците, останали без дом след тоталната съсипия. Споделят, че нямат бъдеще.

Опасната задача на екипите за търсене и избавяне през руините в Антакия, един от най-тежко засегнатите градове от земетресението наподобява безкрайна. Турски отряд се съгласи да ни вземе със себе си по време на една такава интервенция.

Откакто в понеделник земетресението с магнитуд 7,8 удари района, всички са на крайник. Много от участниците в разчистването и претърсването на руините в търсене на оживели са доброволци без предходен опит, само че това не им пречи да продължат.

На мястото, където в миналото се е издигала пететажна постройка, са останали единствено парчета и вяра - на инат на всичко. Спасителите викат: Чува ли ме някой? Но насреща остава единствено тишина.

„ Това, което се случва тук, в действителност е извънредно. Преди към четири часа избавителни екипи стартират да чуват шумове. Те помолиха всички в близост на улицата да бъдат тихи. Двигателите на колите и багерите да бъдат изключени. Те общували с някого. И в този момент този човек е на път най-сетне да излезе “, споделя Анелиз.

Привлечени бяха още екипи и съоръжение - и даже бяха извикани членове на фамилията, които да се опитат да насочат спасителите по проекта на постройката, с цел да ускорят процеса. Минути по-късно. На решаващия стадий за тази съответна избавителна акция, последва неочакван зов за сриване и последва цялостен безпорядък.

Спасители тичат през отломките - издирването е прекратено. До новината, че става дума за подправен сигнал. Турските управляващи упрекват мародерите, че се пробват да разпространят подправена информация - пропиляват скъпи часове от избавителната работа. Но в последна сметка спасителите се завръщат. И фамилиите ги последваха.

„ Чакам брат си, брачната половинка му и децата им. Имам вяра, тъй като има оживели, които са напуснали руините живи. Не съм изгубила вярата си “, споделя Нурдан Йълмъз, гражданин на Антакия.

Но чудото, на което мнозина се надяваха, не можа да се случи тази нощ и за това семейство. А болката, която така и така е голяма, стана още по-голяма. Сякаш вълната от болежка и съсипия, заляла тази страна, не желае да се отдръпне.

Анелиз Боржес в Антакия, Южна Турция, за Euronews.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР