С Анекса се дава възможност на лечебните заведения да сключат

...
С Анекса се дава възможност на лечебните заведения да сключат
Коментари Харесай

БЛС и НЗОК подписаха Анекса към Националния рамков договор 2020-2022 за медицински дейности

С Анекса се дава опция на лечебните заведения да сключат контракт с Касата за такава конструкция на леглата, с каквато са работили по време на Ковид вълните, в границите на общия брой на леглата в лечебните заведения, не повече.

 

Подобна мярка е в осъществяване на тактиката на Министерство на здравеопазването за привеждането в подготвеност на системата за посрещане на възможна вълна. Така от една страна се подсигурява лекуването на усложнените пациенти с COVID-19, а от друга няма да се допусне закъснение и ограничение на лекуването на останалите болести.

 

Други промени, които се вкарват с Анекса са:Увеличават се цените на клиничните пътеки за лекуване в интензивно поделение на пациенти с COVID-19, като цената на Клинична процедура 3 от 550 лева става 700 лева дневно за пациенти с ковид, а Клинична процедура 4 - от 250 на 300 лева дневно.

Сериозен растеж има и в цените на детските кардиохирургични пътеки. Феталната морфология при бременност, ехографията на млечна жлеза, тест за търпимост при използване на упойка също са част от договореностите по Анекса на НРД
Здравноосигурените лица пък ще могат да си слагат ваксина против COVID-19 при всеки общопрактикуващ доктор, а лечебните заведения за болнична помощ, които със заповед на министъра разкриват имунизационни кабинети за имунизация против COVID-19, ще получават възнаграждение за тази активност. И още: лекарите ще могат да издават на пациентите електронни посоки за безвъзмездни антигенни проби за COVID-19.

С Анекса ще влязат в действие и измененията в Наредба 8 за профилактичните прегледи и диспансеризацията, които включват разширение на пакета от действия поети от НЗОК за деца, бременни дами и хора над 18 годишна възраст, както и за някои характерни групи като лица в риск от злокачествено новообразувание. Анексът следва да бъде оповестен в Държавен вестник.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР