С абсолютно единодушие приехме позиция на Националния съвет във връзка

...
С абсолютно единодушие приехме позиция на Националния съвет във връзка
Коментари Харесай

Националният съвет на БСП прие единодушно позиция за конфликта в Украйна

С безусловно единогласие приехме позиция на Националния съвет по отношение на войната в Украйна. Това съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова на конференция в централата на Българска социалистическа партия след съвещанието на Националния съвет. Там участваха зам.-председателят на Народното събрание и зам.-председател на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин, министърът на земеделието Иван Иванов, министърът на туризма Христо Проданов, министърът на обществената политика и труда Георги Гьоков и ръководителят на парламентарната група на “БСП за България “ Георги Свиленски.

Имахме съвещание на Националния съвет на Българска социалистическа партия. С безусловно единогласие - 104 гласа “за “, нито един “против “ и нито един “въздържал се “ приехме позиция на Националния съвет на партията по отношение на войната в Украйна . Бих подчертала на 6 неща в тази позиция.

Първо, ние стъпваме на историята и на правилата на партията, като означаваме, че в цялата си история сме партия на мира и съдействието. От съпротивата в Балканската и Междусъюзническата война и позициите за безучастие на България в Първата международна война при започване на 20-ти век, за неутралитет във Втората международна, до митингите против военната интервенция в Сърбия и неговия край и извършената без глоба на Организация на обединените нации война в Ирак през 2003 година Ние сме партия на мира и постоянно сме отстоявали търсенето на решения в дипломацията и в разговора.

Второ - Българска социалистическа партия осъжда ескалацията на спора в Украйна и подхванатата военна атака на съветската войска. Тези дейности са в нарушаване на Устава на Организация на обединените нации и правилата, залегнали в Заключителния акт от Хелзинки. В същото време настояваме интернационалната общественост да постави завършек на двойните стандарти в използването на интернационалното право.

Трето, настояваме за неотложно преустановяване на военните дейности от страна на Русия и връщане на двете страни в спора на масата на договарянията, с цел да бъдат избегнати нови жертви и да бъде даден късмет на политическите и дипломатическите старания за намиране на решения на рецесията.

Четвърто - Българска социалистическа партия не поддържа въвеждането на стопански наказания от страна на Европейски Съюз против Руската федерация по 2 аргументи. Въведените в предишното наказания, които целяха ограничение на икономическата и финансова мощ на Руската федерация не доведоха до упования резултат. И втората причина - предвид на това, че санкции-контрасанкции биха се отразили отрицателно на българския народен интерес, на българската стопанска система и на българските жители.

Пето - настояваме държавното управление да изготви проект за противопоставяне на последствията от спора както в икономическата сфера, по този начин и организация за филантропична помощ на жителите от засегнатите региони в Украйна. Българските социалисти започваме и се включваме в дарителска акция и в филантропична помощ. Българските кметове, издигнати и подкрепени от Българската социалистическа партия, се организираме при опция да подготвим общински обекти за настаняване на фамилии и за цялостната им поддръжка.

Шесто - насочваме апел модерни събития да не се употребяват като мотив за корист с историческата памет на народа ни . Това се отнася както за героизма на воините – съветски, само че също и украински, румънски, финландски – в Освободителната война, върнала България на международната политическа карта, по този начин и за участниците в успеха над нацистка Германия.

Това е от позицията на Националния съвет, аз бих желала да прибавя още един коментар, защото от сутринта още веднъж се появиха спекулативни изказвания, че българското държавно управление е решило да доставя с оръжия украинската страна. Категорично декларирам, че българското държавно управление не е взимало такива решения. Българският парламент взе решение за оказване само на филантропична помощ в Украйна, съобщи Нинова.

Потвърждавам, че Комисията по експортен надзор, в която вземат участие Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи, службите в България, Министерството на стопанската система, т.е. тя е народен орган, не е издавала позволение за експорт на оръжие и артикули и технологии с двойна приложимост за Украйна. Искам да напомня и някои правила:

Първо - след подписването на минските съглашения 2014 година и 2015 година Междуведомствената комисия още тогава е приела процедура да не позволява експорт за Украйна.

Второ - на 31 юли 2014 година е признат Регламент на Съвета на Европейския съюз, въвеждащ ограничаващи ограничения от Европейския съюз предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

Това значи, че с тези правни актове се постанова ембарго върху търговията с оръжие. Забранява се експорт на артикули с двойна приложимост за военни цели и оръжия и се лимитира съветския достъп до чувствителни технологии. Това е нормативната база, тя е и българска, и европейска. Правителството нито е взимала позволение за експорт, нито комисията е разрешавала подобен.

Ситуацията е задоволително сериозна и динамична с часове, това изисква от нас да бъдем на извънредно високо ниво на отговорностите ни. Тук сме представители на законодателната власт, на Народното събрание, на изпълнителната власт, на партийните органи и ние сме единни в това. Да се опитаме да ограничим страстите, които в този случай не са добър консултант, и да действаме рационално, умерено и с аргументирани решения, които да дадат на народа ни сигурност и успокоение. Да знаят, че управляващите са на мястото си, и че действаме съответно на обстановката и ще подсигуряваме на българския народ тази сигурност и успокоение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР