С 910 млн.лв. повече се предлагат в проекта на бюджета

...
С 910 млн.лв. повече се предлагат в проекта на бюджета
Коментари Харесай

Ганка Аврамова: С 910 млн. лв. повече се предлагат в проекта на бюджета на НЗОК за 2023 г.

С 910 млн.лв. повече се оферират в плана на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2023 година Това сподели пред публицисти Ганка Аврамова, шеф на дирекция „ Бюджет и финансови параметри “ в НЗОК след съвещание на Надзорния съвет на Касата. По думите ѝ бюджетът е уравновесен – приходите са равни на разноските, и е формиран при осем % здравна вноска и при съответния % – 60:40 (плащани от шеф и работник) за здравноосигурителните вноски, написа Българска телеграфна агенция. 

Почти във всички здравноосигурителни заплащания сме предложили нарастване по отношение на растежа на разноските от миналата година и разпределението е направено по този начин, че да покрие възходящите потребности от здравни грижи, добави Аврамова. Тя уточни, че са непокътнати и равнищата на цените на медицинските и денталните действия и на тази база са направени разпределенията на средствата за здравна помощ, за дентална помощ и за медикаменти. 

В отговор на въпрос за какво са понижени плануваните средства за медико-диагностични действия спрямо предходната година, Аврамова сподели, че за тях през 2022 година са били разпределени спомагателни средства поради COVID-19 епидемията. На 1 април 2022 година беше анулирана изключителната епидемиологична конюнктура и единствено три месеца имаше опция да се употребяват проучванията, които бяха предопределени за диагностициране на коронавирусната зараза, изясни тя. По думите ѝ плануваните средства за медико-диагностични действия в плана на бюджет 2023 година ще бъдат задоволителни. 

Под два милиона хоспитализации се плануват за тази година, добави Аврамова.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР