С 9 гласа за“, 8 въздържал се“ и нито един

...
С 9 гласа за“, 8 въздържал се“ и нито един
Коментари Харесай

Комисия прие обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години да е обвързано с размера на минималната заплата

С 9 гласа „ за “, 8 „ въздържал се “ и нито един „ срещу “ депутатите от Комисията по труда, обществената и демографската политика одобриха на първо четене законопроекта на „ Българска социалистическа партия за България “ за изменение и допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване. Това съобщи Българска телеграфна агенция.

С него се планува обвързването на размера на компенсацията за развъждане на дете от 1 до 2-годишна възраст с размера на минималната работна заплата. С промените се дава още опция компенсацията да се изплаща на бащата (осиновителя) или на лицето, което е поело грижите за детето, когато вместо от майката (осиновителката), спомагателният заплатен отпуск за развъждане се употребява от тях.

Темата провокира замяна на реплики сред Георги Георгиев („ Възраждане “) и депутатите от „ Българска социалистическа партия за България “ – Георги Гьоков и Корнелия Нинова. Те спориха за какво предходното държавно управление, от което социалистите бяха част, не са подхванали стъпка за обвързването на размера на компенсацията за развъждане на дете с размера на МРЗ. От Българска социалистическа партия обявиха, че това предложение е част от дълготрайната политика на социалистите за справяне с демографската рецесия. 

Въпреки изразените възражения, Георгиев сподели, че „ Възраждане “ ще поддържа законопроекта. Подкрепа за предложенията на Българска социалистическа партия съобщи и Искрен Арабаджиев („ Продължаваме Промяната “).

Според Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) не излиза наяве дали препоръчаните законодателни промени не са подготовка за предизборна акция. По думите ѝ „ промени на парче “ не допускат цялостна дълготрайна политика за поддръжка на децата и родителите. Сачева уточни, че ГЕРБ-СДС ще се въздържат при гласоподаване. Севим Али (ДПС) обърна внимание, че в този момент настоящото законодателство дава опция при хода на бюджетната процедура, когато се приема бюджетът на Държавното публично обезпечаване, да се дефинира този размер.

Единодушно комисията утвърди на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване, импортиран от Министерския съвет. Предвижда се въвеждане в националното законодателство на ограничения по използване на два регламента – единият по отношение на паневропейски личен пенсионен артикул (ПЕПП), другият – за основаване на рамка за улеснение на устойчивите вложения.

В оферти законопроект не се плануват промени по отношение на наложителното пенсионно обезпечаване, акцентира Диана Йорданова, зам.-председател на Комисията за финансов контрол, която показа законопроекта пред депутатите.

Общо пет законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване са в дневния ред на комисията през днешния ден.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР