С 8% са спаднали наемните нива на луксозни жилища в

...
С 8% са спаднали наемните нива на луксозни жилища в
Коментари Харесай

Луксозните имоти в София по време на пандемия

С 8% са спаднали наемните равнища на първокласни жилища в София по време на пандемията през 2020 година За същия интервал е регистриран растеж в броя подписани покупко-продажби в сегмента. Очакванията на експерти е с придвижване на процеса на имунизация поетапно да се възстановят пътуванията, а оттова и отдаването на първокласни парцели в средносрочен проект. “Затварянето, лимитираното придвижване на хора през предходната година, както и изтеглянето на доста предложения от наемния пазар доведоха до спад на цените, изключително в централната част на града. От средата на 2021 година обаче чакаме да стартира възобновяване. Повечето наемодатели също са оптимистично настроени “, разяснява Зара Котева, управител на отдел „ Луксозни и корпоративни наеми “ в Unique Estates.

През последните месеци се следи смяна в структурата на наемите – доста парцели за средносрочен престой се оферират за продължително обитаване. Офертите са главно в централните региони и към Докторски монумент. Търсенето е най-вече от младежи, които работят онлайн за непознати компании, както и от корпоративни клиенти. Много наематели обаче са склонни да подпишат контракт за няколко месеца, което не се вписва в общоприетите двугодишни контракти, предлагани от наемодателите.

„ Кризата, провокирана от пандемията, промени пазара и притежателите би трябвало да са по-гъвкави, в случай че желаят бърза реализация на парцелите си. Средносрочните наеми – от месец до година, са все по-разпознаваеми на пазара. Самите клиенти ги постановат като периоди “, споделя Котева.

Важни при избора на жилище чартърен са фактори като близостта до парк, положителните връзки със съседи и етажната благосъстоятелност, близостта до центрове за спорт и релакс. Все повече хора имат домашни любимци и готовността на наемодателите да ги позволен в предлаганите парцели също се подрежда измежду критериите за избор.

Наемателите на къщи са главно фамилии с деца, като търсенето е основно за парцели с огромни дворове, доста зеленина, в доста случаи – с басейн. Има и доста запитвания за къщи в затворени комплекси в покрайнините на София. Предлагането на къщи чартърен е лимитирано и упованията са за лек растеж на наемите в кратковременен проект.

Моментът е добър и за капиталови придобивания, защото наемният пазар е постоянен, в някои сегменти с наклонност към равномерен растеж. През предходната година доходността от сходна инвестиция се е движила в границите на 4 до 6%, което е положително равнище за жилищни парцели. Сегментът на средносрочните наеми също демонстрира знаци на възобновяване, което се чака да усъвършенства равнищата на претовареност и рентабилност на пазара.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР