С 4 гласа „за“ и 11 „въздържал се“ депутатите от

...
С 4 гласа „за“ и 11 „въздържал се“ депутатите от
Коментари Харесай

Социалната комисия отхвърли измененията на Закона за личната помощ, ще го прецизират

С 4 гласа „ за “ и 11 „ въздържал се “ депутатите от парламентарната обществена комисия отхвърлиха оферти от „ ИТН “ Законопроект за изменение и допълнение на Закона за персоналната помощ. Според народните представители в него има прекалено много спорни текстове, както и такива, които опонират на в този момент настоящото законодателство.

В мнението си от Министерството на финансите обявиха, че препоръчаният план уголемява прекалено много обсега на нуждаещите се от персонален помощник, а в приложените претекстове не е включена информация по отношение на финансовите и други средства, нужни за използването на новата уредба. „ Информация по отношение на разноските и изгодите се съдържа в съпътстващата законопроекта предварителна оценка на въздействието, където е посочено, че с 254 млн. лева е належащо нарастване на бюджет 2022 година без да излиза наяве при какви допускания на вносителите са предложили упования брой ползватели и брой часове месечно, а точно „ до не повече от 60 000 души през идващите три години “. Със Закона за хората с увреждания е планувано месечна финансова поддръжка да получават хората с трайни увреждания, като по данни от Министерството на труда и обществената политика средномесечния брой лица с трайни увреждания, които се възползват от този тип поддръжка е 670 000 лица. Следователно, може да се допусне, че вследствие на препоръчаните в законопроекта промени, единствено броят на хората с трайни увреждания, които ще имат право да се възползват от механизма за персонална помощ, може да доближи 670 000 ползватели “, обявиха от МФ.

Според регистрираните данни до 31 декември предходната година достигнатият брой ползватели на хора с увреждания с непозната помощ е 40 826. Предвидените разноски възлизат на 438,1 млн. лева при средномесечно повишаване на броя на ползвателите, само че в границите на настоящото законово ограничаване. „ Дори при консервативните допускания на вносителя за не повече от 60 000 ползватели и приблизително употребени 240 часа възлизат на повече от 800 млн. лева “, допълниха от Министерството.

Вносителите на законопроекта прецизираха, че е безусловно нереално достигането на 670 000 искащи за персонални асистенти, защото е планувано от тази помощ да могат да се употребяват в допълнение единствено хората претърпели инсулт, инфаркт, които са със синдром на Даун и онкологично болните. Те прибавиха, че разширението на прага на избран брой часове няма да докара до цялостното им потребление.

Не по този начин мислеше обаче депутатът от ГЕРБ Деница Сачева, съгласно която препоръчаните текстове „ отварят вратата за всички, а освен за най-уязвимите групи “. По думите й за следващ път е неглижирана ролята на общините и е нужно да се плануват средства за тях, защото те се явяват работодатели на персоналните асистенти. „ Създават се мощни зависимости сред хората с увреждания и родственици, които не постоянно са доброжелателни “, добави още тя и акцентира, че в случай че текстовете се уточняват, ГЕРБ евентуално ще поддържат законопроекта.

За прецизиране настояха и от „ Продължаваме промяната “, и от „ Демократична България “. От Движение за права и свободи поддържаха измененията. Д-р Хасан Адемов съобщи, че има противоречащи на настоящото законодателство текстове, само че пък апокалиптичната визия за 670 000 бенефициенти е опровергана от заявките, подадени досега. От 88 000 души с право на персонален помощник, подобен са поискали да имат едвам половината.

Предстои планът да бъде гледан и в зала.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР