С 34% ръст средната сума на заявките за кредити за

...
С 34% ръст средната сума на заявките за кредити за
Коментари Харесай

Българите потребяват повече – средната сума на кредитите за консолидация расте с 34%

С 34% растеж междинната сума на поръчките за заеми за сливане на отговорности доближи 13 469 лева, съгласно данните на БНП Париба Лични Финанси, България за интервала ноември 2022 година - април 2023 година Година по-рано тя беше 10 026 лева.

Това демонстрира, че след рестриктивните мерки поради пандемията, даже на фона на инфлация, българите използват повече и финансират проектите си с потребителски заеми, които консолидират за усъвършенстване на персоналния си бюджет и обезпечаване на спомагателни средства за нови планове. Засиленото предпочитание за ползване се потвърждава и от обстоятелството, че растежът на междинните суми на заявките за сливане на отговорности е съвсем двойно по-висок от средногодишната инфлация за 2022 година, което е явен знак, че хората не са песимисти по отношение на стабилността на персоналното си финансово състояние.

Тази теза се поддържа и от растежа от 18% на междинните суми на заявките за потребителски заеми, подадени към БНП Париба Лични Финанси, България. В интервала ноември 2022 г.-април 2023 година хората аплайваха приблизително за 11 342 лева, а година по-рано – за 9 627 лева.

Друга вест е, че за първи път междинният размер на поръчките за заеми за използвани коли е по-голям от този на молбите за заеми за ремонт. Хората са търсили финансиране за коли „ втора употреба “ приблизително за 12 329 лева, а за възобновяване на жилището – за 11 465 лева Експертите на банката изясняват този тренд със забележителния растеж в цените на използваните коли. Той се дължи както на покачването на цените на новите коли, по този начин и на дефицита им, защото доставката лишава 3-5 месеца.

С 21% набъбна и размерът на онлайн заявките за потребителски заеми. При тях междинната сума доближи 10 807 лева до момента в който в интервала ноември 2021 г.-април 2022 година тя беше 8 891 лева Това ясно демонстрира, че хората от ден на ден правят оценка удобството и се доверяват за значимите си планове на този канал за кандидатстване за заем, с който пестят време и получават същото чудесно потребителско преживяване, както и при посещаване в офис.

Това са някои от главните вести от новото издание на обзора „ Потребителският заем на българина “. Той се издава два пъти годишно – напролет и есента. Неговата цел е да показа информация за потребителското кредитиране в България, основана на представителна извадка от заявките за заем, получени от БНП Париба Лични Финанси. Обзорът може да се смята за индикативен за развиването на пазара в България, защото през последните 20 години БНП Париба Лични Финанси е един от водачите в българския финансов бранш с повече от 1,6 милиона клиенти, употребявали потребителски заеми за финансиране на разнообразни планове от повсеместен ремонт на дома до покупка на артикули на погашение.

Всяко трето заявление е за сливане на задължения

Най-често аплайваме за заеми за сливане на отговорности – те съставляват 33% от всички заявки, подадени към БНП Париба Лични Финанси. На второ място са заемите за ремонт на дома с 31,5%, а на трето – за покупка на използван автомобил с 13%.

Средната сума на заявките надвиши 11 000 лева

Ръстът от 18% на междинния размер на заявките за потребителски заеми също потвърждава все по-голямото предпочитание за ползване. В интервала ноември 2022 г.-април 2023 година той доближи 11 342 лева, до момента в който година по-рано беше 9 627 лева.

Ръст на междинните суми, за които аплайват хората се следи при 9 от 10-е топ плана. Най-голямо покачване се регистрира при заемите за консолидация – 34%. На второ място са заемите за обучение с 29% растеж до 9 094 лева, а на трето са заемите за покупка на използван автомобил с растеж от 24%. Единствено при заемите за ремонт на дома се следи лек спад на междинните суми на заявките от 2,4% до 11 465 лева Той се изяснява с фактори като засилващата се наклонност българите да правят сами част от работата по ремонтите поради растящите цени на услугите в този бранш и да купуват най-вече материали и консумативи. 

40-49 годишните аплайват приблизително за 16 263 лева за сливане на задължения

Заявленията с най-висока междинна сума бяха подадени от хората на възраст 40-49 години – 13 925 лева Те аплайват приблизително за 16 263 лева за консолидация, за 17 551 лева за обучение и за 14 980 лева за покупка на използван автомобил. Според специалистите на банката, това се изяснява с обстоятелството, че доста от тези хора имат добра кариера и относително високи приходи, което им разрешава да осъществят по-големи проекти благодарение на потребителски заеми, които умерено ще могат да погасяват.

Интересно наблюдаване е, че хората на възраст 50-59 години аплайват за най-голяма междинна сума за покупка на коли „ втора употреба “ – 15 322 лева За такива заеми най-често аплайват 20-29 годишните, които към този момент са почнали работа и желаят да закупят първия си личен автомобил. Хората от тази възрастова група са подали 26,5% от заявките, само че в това време те са и с най-ниска междинна стойност – 8 718 лева.

Кандидатстваме приблизително за 8 398 лева за фамилни тържества, а обучение – за 9 094 лева.

В интервала ноември 2022 г.-април 2023 година беше регистриран растеж от 24% на междинната сума на заявките за финансиране на фамилни тържества и тя доближи 8 398 лева Експертите на банката изясняват тази наклонност с отпадането на всички противоепидемични ограничавания и опцията за образуване на огромни събирания във връзка на абитуриентски балове, сватби и други.

Значителен растеж от 29% се следи и при заемите за обучение. През последните 6 месеца междинната сума на заявките доближи 9 094 лева и те са на 4-о място по този индикатор. Най-често за тази цел търсят финансиране хора във възрастовите групи 20 – 29 и 40 – 49 години, което се изяснява и с основните стадии и събития в стила на живот на хората.

В банков клон аплайваме за 12 026 лева.

Заявленията в офисите на банката са с най-голяма междинна сума – 12 026 лева. Това е с 19% повече спрямо интервала ноември 2021 г.-април 2022. На второ място със междинен размер от 11 863 лева са молбите за потребителски заеми, подадени по телефона. Това демонстрира, че хората към момента избират да се срещнат или да беседват с съветник, който да им предложи най-хубавото решение по отношение на персоналната им обстановка.

Средният размер на онлайн заявките набъбна с 21,5% и доближи 10 807 лева Предпочитанията към този канал за кандидатстване продължава да пораства като в интервала ноември 2022 г.-април 2023 година над 53% от молбите бяха подадени през интернет.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР