С 300% се е увеличила цената на морския транспорт, след

...
С 300% се е увеличила цената на морския транспорт, след
Коментари Харесай

С 300% поскъпна морският транспорт заради атаките на хутите

С 300% се е нараснала цената на морския превоз, откакто от ноември предходната година хутите започнаха да нападат търговски кораби в Червено море, основен регион за маршрута през Суецкия канал, съобщи Българска национална телевизия.

Заради нападенията на хутите доста от корабите към този момент пътуват по изменен маршрут.

" Говорим за корабите, които пътуват за Европа, за България, за района. Значи, те минават от Китай или изобщо Азия, като тръгнат, минават около Червено море, и влизат в Суецкия канал, където минават към този момент в Средиземно море, насочват се вероятно към Черно море и по този начин нататък. Някои отиват за Северна Европа, огромна част от тях също. Това беше най-0краткият и най–удобен маршрут. Към момента стартират да обикалят цяла Африка. " - съобщи Анатоли Ангелов.

Така маршрутът се усилва с над 8000 морски благи и над 3 седмици, което калкулира друга цена.

" Тази " разходка " да го кажем, тя има цена. Тази цена ще бъде платена от притежателите на товарите, т.е. клиентите. Най–засегнат от тази обстановка ще бъде регионът на Балканите, Източно Средиземноморие, Северна Африка, т.е. най-зависимите от Суецкия канал, който все още не се употребява. " - сподели още Анатоли Ангелов.

От ноември предходната година над 20 плавателни съда са били блокирани или са потърпевши от нападенията на йеменските бунтовници и макар по-високите цени за превоз е допустимо крайните цени да не се усилят.

" Ако спорът завърши бързо няма да има никакъв резултат върху ценовото ниво на стоките в Европа или в България ", изясни деканът на факултет " Международна стопанска система и политика " към УНСС доцент доктор Светла Бонева.

Ако дипломатическите старания не дадат резултат, по-високите цени за превоза ще доведат и до повишаване в цените на всички потребителски артикули или съставни елементи за произвеждане, които идват от Азия.

" Цените на стоките ще се покачат някъде сред 1-5%, тъй като не би трябвало да забравяме, че една трета от интернационалната търговия минава през Суецкия канал. Вече корабните компании имат калкулации към 1000$ на резервоар да се усилва цената на превоза, при изискване, че се заобиколи Африка. " - означи доцент доктор Светла Бонева.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР